Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svett blandas med tårar

Fatboy vill spela så både svetten och tårarna rinner. Nu är de aktuella med en ny skiva och i morgon får Moraparken en försmak innan den riktiga turnén drar i gång om en månad.

Skivomslaget till Fatboys nya skiva Love creole pryds av bandet som voodoodockor, men snarare än rida på skräckvågen så vill de knyta an till sin passion för kreolsk musik och -kultur.

– Och fanns det några vilande förbannelser när det gäller exempelvis att vi alltid kallas rockabilly så kan vi ta oss an dem med dockorna, säger sångaren Thomas Pareigis, som med sina rötter i Grycksbo är en av tre masar i bandet.

Fatboy bildades 1995, mest att de skulle träffas, laga mat och lyssna på country.

– Vi packade inte ens upp instrumenten. Meningen var då att starta ett countryband, men när vi tog våra första stapplande steg som band så var soundet där redan från start. Så å ena sidan har det alltid låtit likadant, men visst har det skett en utveckling. De här åren tillsammans har gjort oss väldigt tajta, både musikaliskt, men också personligt. Man växer ihop och träffar de här gubbarna ibland mer än våra barn och fruar.

När turnerandet efter den förra skivan Overdrive var över så stannade Thomas Pareigis och gitarristen Hannu Kiviaho kvar i Berlin efter den sista spelningen, i oktober förra året.

– Vi hade kört de låtarna länge och hade många idéer och mycket energi. Vi började jobba direkt med Love creole och skrev mycket under kort tid. Vi har tjugo spår till som inte fick plats på skivan.

Med nye producenten Simon Nordberg så landade de i ett lite tyngre och bluesigare sound, menar Pareigis.

– Vi hittade varandra från första mötet. Han har gett oss ett lite tyngre sound, både i balladerna och i de rockiga låtarna. Det gillar vi.

Fatboy har alltid haft en koppling till filmvärlden och har skrivit musik till bland annat filmen Babas bilar. De har också spelat på teatern.

– Skådespelaren Tomas Norström lyssnade på första giget vi hade och vi kom med som musiker i hans uppsättning av Tolvskillingsoperan. Vi gjorde ett halvår på Pistolteatern plus en turné med Riksteatern. Att ta sig an Kurt Weill och hans musik var jäkligt roligt. Det har vi med oss än i dag.

Rykten florerar om att Fatboy har låtar på gång till diverse storfilmer i Hollywood. Det vill inte Thomas Pareigis säga så mycket om.

– Det har varit en massa möten och skickande av filer fram och tillbaka. Det är ett nålsöga man ska igenom.

I morgon gästar de Folkets park i Mora och det är en miljö som Thomas Pareigis känner sig hemma i.

– Folkparker är härliga. De bär med sig ett arv som man går omkring och njuter av, allt från tombolahjul till gamla affischer. I övrigt föredrar jag klubbscener. Där kommer vi till vår rätt. Svetten får lacka och blandas med en och annan tår från en ballad.