Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges högsta bro invigd i Falu gruva

Falun har fått en ny bro. Den är placerad 208 meter över Creutz schakt, vilket ur det perspektivet gör den Sveriges högsta.
– Det man tappar, det stannar därnere, konstaterar Bebban Pihlblad, ljustekniker.

I dag får allmänheten för första gången besöka den nya bron som är belägen inne i Creutz lave i Falu gruva.

– Det bästa är att man nu kan gå på bron och titta ned i schaktet. Dessutom kan även personer med rullstol och permobil komma. För en ny besökare tror jag att det är väldigt förvånande, mäktigt och spännande, säger Lena Myberg, projektledare för brobygget.

Någon som mer än väl känner till den djupa avgrunden i Creutz schakt är Bebban Pihlblad, som tillsammans med sin bror arbetat med ljussättningen i gruvan.

– Det går att lyfta bort skyddsgallren i sektioner och sedan har vi legat på spångar och arbetat. Vi har haft selar och rep i ryggen, knutna till bron.

Med sina 208 meter är det en bra bit till marken. Lyckligtvis är Bebban Pihlblad inte höjdrädd.

– Men visst tänker man till och är försiktig. Skiftnyckeln har jag fått fästa i snöre, för det man tappar, det stannar därnere.

Under måndagens invigning av bron fanns Gunnar Sköndahl, vd för Falu gruva, och styrelseledamot Mikael Rosén, på plats.

– Gruvan är en turistattraktion som måste utvecklas för att vara intressant för nya besökare och samtidigt ge anledning att komma tillbaka, säger Mikael Rosén.

Gunnar Sköndahl menar att gruvan både har en fantastisk historia och potential för framtiden.

– Det är en upplevelse i världsklass 600 meter från centrum.

Se rörliga bilder från den nya turistattraktionen