Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges högst belägna högskola finns i Sälen

En f d våffelstuga mitt i skidbacken vid Lindvallen är nu Sveriges nyaste och högst belägna campus för högskolestudier. Med Campus Sälen finns möjligheter för bofasta och säsongsjobbare att läsa på högskola i fjällmiljö.

– Det här blir toppen. Nu kan vi säsongsjobba, studera utan att behöva ta studielån, och kan vara kvar i Sälen, säger Jonas Edlund och Eva Johannesson, två av de sammanlagt 28 studenter som ingår i "premiärkullen".

De hade äran att klippa bandet till den nya studielokalen i campusområdet i Lindvallen som innehåller:

Studielokalen med modern teknik, mitt i pisten.

Nedanför backen finns personallägenheter som blir studentboende.

Och kring Gustavtorget finns möjligheter "nationsliv", både i restaurang och fritidsaktiviteter med studentrabatter.

– Man kan åka skidor någon timme, eller cykel under barmarksperioden, och sedan svänga in och ägna sig åt studierna, säger Jonas Edlund.

Han jobbar i Hundfjället för åttonde säsongen. Han är arbetsledare i skidskolan. Nu ska han läsa en retorikkurs och "HR-management med tanken att utvecklas som chef.

Eva, som är pistör i Tandådalen-Hundfjället, har redan läst på distans vid högskolan i Dalarna sedan januari i år på sjuksköterskeutbildningen.

– Nu får jag möjlighet att göra ännu mer av studierna på hemmaplan, där jag har jobbet. En stor fördel, säger hon.

Camilla Sundqvist, personalansvarig vid Skistar i Sälen, har varit projektledare under uppbyggnaden av Campus Sälen, som ligger under Högskolan Dalarna:

– Vi hade målet att få 30 studenter första året och 28 är klara så vi är jättenöjda. Här kan man söka på alla distanskurser som finns vid landets högskolor och det är riksintag. Jag tror att det här kommer att locka fler ungdomar att söka jobb i Sverige. Kanske de som är osäkra på om de ska läsa eller jobba, här kan de göra både och, säger Camilla Sundqvist.

En undersökning som gjordes bland drygt 300 säsongsanställda i Sälen pekade på att över 80 procent var intresserade av högskolestudier.

I den nya studielokalen finns plats för ett 20-tal studerande samtidigt. Här finns möjligheter till snabb uppkoppling och man kan studera på egen hand, följa föreläsningar online eller ha föreläsare på plats.

– Den här studiemöjligheten i Sälen är ett viktigt steg för att utveckla regionen. Inte minst med tanke på att studieintresset hela tiden ökar, säger Helen Holmquist som är programansvarig för turismutbildningarna vid Högskolan Dalarna.

Skistars nye destinationschef i Sälen, Jonas Bauer, medverkade vid invigningen:

– Det här är verkligen ett roligt initiativ som det kommer att bli spännande att följa. Jag hoppas att även bofasta häruppe nappar på den här möjligheten. Jag funderar själv på att börja studera och fräscha upp mina kunskaper i tyska, som är ett stort språk i alpin skidåkning, säger Jonas Bauer.