Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges ambassadör

John-Christer Åhlander har tidigare varit ambassadör i Slovenien år 2000 till 2003. Nu ser han fram emot nästa uppdrag.

- Det här kommer att bli mycket intressant. Jag har tre år framför mig i Kiev i Ukraina säger John-Christer Åhlander, då vi träffar honom i släktgården Skördåker i Östra Utsjö.

- Eftersom jag delvis växte upp i Malung och har mina rötter i bygden har det blivit en fast punkt i mitt liv. Jag försöker tillbringa så mycket av min lediga tid och semester som möjligt här och om några år då jag får pension kommer det att bli ännu mer Malung för min del, säger John-Christer Åhlander.

I Kiev kommer ambassadör John-Christer Åhlander att vara chef för ambassaden med 13 anställda i ett av Europas största länder med 49 miljoner invånare. Bara i huvudstaden Kiev bor det 3,6 miljoner.

- Det finns också en historia som är intressant där man kan se att det funnits kontakter mellan Sverige och Ukraina sedan lång tid tillbaka, säger John-Christer Åhlander.

Under sina sju första levnadsår bodde John-Christer Åhlander i Malung, men flyttade sedan med familjen till Stockholm 1951, men återkom för att bo ytterligare ett par år i Malung i mitten av 1950-talet.

Efter dessa år blev det Karlstad och sedermera studier i Uppsala. Redan 1971 började John-Christer Åhlander att arbeta vid utrikesdepartementet och har sedan dess haft flera tunga uppdrag.

- Det har blivit många länder under årens lopp och som ambassadör blir uppdraget i Kiev i Ukraina förmodligen det sista, säger Åhlander.

För trots att John-Christer Åhlander har haft arbete i stora delar av världen har alltid Malung och släktgården i Östra Utsjö varit en plats där han har trivts allra bäst.

- Jag känner mig som en Malungskarl och jag kommer att bli ännu mera Malungskarl om några år, då jag får mer tid som pensionär säger Åhlander som också brukar jaga älg med Lörsjöbergslaget.

- Men tyvärr har mina uppdrag gjort att jag inte kunnat jaga på fem år, säger John-Christer Åhlander.

SÖREN HAGA