Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigelåga lärarlöner i Dalarna

Vansbro, Säter och Malung-Sälen, tillsammans jumbon Malå i södra Lappland, har de absolut sämsta lärarlönerna i landet. Det visar Lärarnas Riksförbunds kartläggning.
– Det här är skräp. Det är inte alls bra. I slutändan drabbar det eleverna och kunskapsnivåerna, säger distriktsordförande Duska Jansson Dobrota.

Lärarnas Riksförbunds granskning av landets lärarlöner visar att hela tio kommuner i länet placerar sig bland de 50 sämsta kommunerna i Sverige. I Vansbro, Säter, Malung-Sälen, Borlänge, Ludvika, Mora, Gagnef, Orsa, Rättvik och Leksand ligger medellönerna tusentals kronor under genomsnittslönen i landet.

– Trots att behoven av lärare är stora så händer inte mycket på lönesidan. Vi är en stor grupp och kommunerna har det kämpigt ekonomisk. Men kommunerna måste ta tag i detta. Det räcker inte med uppskattning och en klapp på axeln. Kommunerna måste i rejäl handling visa att de menar allvar, säger Duska Jansson Dobrota

Lärarnas Riksförbund menar att samhället står inför ett vägval.

– Redan i dag är lärarbristen stor. Utan högre löner väljer unga att satsa på annat än att bli lärare. Motsvarande utbildningar som jurister, ekonomer och ingenjörer ger mycket bättre löner. Många unga väljer därför att gå den vägen istället. Det här gör att nyrekryteringen hotas. I förlängningen hotas utbildningskvaliteten och elevernas kunskapsnivåer. Lönen är en avgörande faktor för framgång, säger hon.

Lärarfacket hoppas att kommunerna i länet inser faran.

– Det är hög tid att de visar att kompetens är värt något för dem. Vi har i flera år halkat efter jämförbara grupper. Tidigare låg lärarlönerna i nivå med riksdagsledamotslönerna. (56 000 kronor i månade). Nu ligger vi långt, långt efter, säger hon.

Under årets avtalsrörelse krävde de båda lärarfacken 10 000 kronor mer i månaden. Det stannade vid ett avtal som ska ge 4,2 procent mer i lönepåslag det första året. Kravet att på sikt höja lönerna med 10 000 kronor står dock fast. Facken har rätt att ensidigt säga upp avtalet under valåret 2014, om utvecklingen inte går åt rätt håll.

– Kommunerna kan höja mer än vad avtalet säger. Jag uppmanar kommunerna i länet att prioritera lärarlönerna. Det är inte enkelt i ett ekonomsikt pressat läge, men det är tvunget. Om inte så kommer det i slutändan att slå allt hårdare mot skolan och eleverna. Prioritera skolan, den är viktig, säger distriktsordförande Duska Jansson Dobrota.