Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna tar avstånd från Pär Öberg

Nationalsocialisten Pär Öberg samt för partiet okände Roland Johansson – det var inte de namn Sverigedemokraterna hade önskat till de två felande mandaten i Ludvika kommunfullmäktige.
– Sorgligt med Pär Öberg. Roland Johansson har jag ingen aning om vem det är.

Det säger SD:s förstanamn och lokale ordförande Benny Rosengren.

Med sju mandat och bara fem namn på valsedeln hade SD gjort klart med ytterligare fyra personer som var villiga att få sina namn påskrivna på listor.

Men när nu valsammanräkningen är klar visar det sig att ingen av dessa fyra kommer in i fullmäktige, trots att de fått cirka fem röster var.

I stället tar Pär Öberg en plats via totalt 18 personröster och Roland Johansson tar den andra till följd av en valteknikalitet, trots att han bara fick två personröster.

Roland Johansson, bosatt i Ludvika, ville på tisdagen inte uttala sig för tidningen. Det är därför oklart om han är sverigedemokrat och intresserad av platsen i fullmäktige.

Däremot står det helt klart att Sverigedemokraterna inte kommer att acceptera att Pär Öberg för partiets talan.

– Finns inte en sportslig chans. Vi vill inte ha med honom att göra, säger Benny Rosengren.

Så då blir Pär Öberg i så fall politisk vilde i fullmäktige?

– Ja, han skulle ju bara förstöra för oss. Vi vill absolut inte ha något samröre med honom. Han skulle inte ens få vara medlem i vårt parti.

Rosengren fortsätter:

– De har lyckats kuppa in honom och han kan ju inte stängas av från fullmäktige.

Men SD kommer inte Öberg att representera?

– Nej, nej, nej. Vi har inte samma värderingar som han och Svenska Motståndsrörelsen har.

På vilket sätt skiljer sig värderingarna?

– De vill ju i princip jaga ut folk ur landet. Vi i Sverigedemokraterna vill bara minska invandringen och få ordning på integrationen, som fungerar dåligt.

– Jag har bekanta från alla möjliga länder, så för oss i SD är det här mest en ekonomisk fråga.

Benny Rosengren suckar över situationen och skyller det hela på medierna.

– Det är ju en häxjakt mot oss från medias sida och då är det många som inte vågar ställa upp på våra valsedlar trots att de håller med oss. Då kan det gå så här.