Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokrat avsatt som skyddsombud

På Ovako i Smedjebacken agerade Metall-klubben i höstas mot att ett skyddsombud engagerat sig politiskt för Sverigedemokraterna (SD).
Nu har samma sak hänt vid Spendrups bryggeri i Grängesberg, där Livs skyddsombud, Fredrik Trygg, avsatts av förbundsstyrelsen med omedelbar verkan.

Han har svårt att förstå varför hans politiska uppdrag för SD skulle påverka hans duglighet som skyddsombud.

– Nej, jag kan faktiskt inte göra det, säger Trygg, som tycker att det uppsägningsbrev han fått från förbundet är så pass anmärkningsvärt att han satt det inom glas och guldram.

– Det är en milstolpe i mitt liv, konstaterar han.

Han har arbetat 23 år inom Spendrups och varit skyddsombud de senaste fem.

– Man kan undra om det är bara Socialdemokrater som kan vara skyddsombud.

Hur han ska göra med sitt medlemsskap i Livs vill han fundera över.

– Skulle jag behöva hjälp från facket i något läge kanske man inte får det efter det här.

Som en effekt av att Fredrik Trygg inte längre har kvar sitt fackliga uppdrag är att han fått beställa nya arbetsskjortor eftersom det på de ha använde tidigare fanns ett tygmärke fastsytt om att han var skyddsombud.

Fredrik Trygg uppger att han länge sympatiserat med Sverigedemokraterna och att han efter valet i höstas tog beslut om att bli aktiv eftersom SD lokalt hade svårt att fylla de platser i lokala nämnder och styrelser man var berättigad till.

– Sedan årsskiftet är jag ledamot i social- och utbildningsnämnden och är på väg in i styrelsen för det kommunala fastighetsbolaget, upplyser han.

Skulle du kunna tänka dig att lämna SD för ett fackligt uppdrag?

– Nej, för mig väger politiken tyngre, svarar Fredrik Trygg.