Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige och Rumänien vill bygga HVDC-kabel till Turkiet

Rumänsk press rapporterar att Sverige och Rumänien diskuterar ett HVDC-projekt till Turkiet som kan bli en ny exportframgång för Sverige.

Frank Belfrage som är kabinettssekreterare hos utrikesminister Carl Bildt mötte i veckan sin rumänska kollega statssekreterare för Europafrågor Bogdan Aurescu för att diskutera ökad handel mellan Sverige och Rumänien.

Från Svensk sida har man i flera år arbetat för HVDC-länken Constanta - Istanbul. Ett HVDC-projekt kostnadsberäknat till 600 miljoner euro. Rumänien, som har överskott på el vill sälja den direkt till Turkiet utan att passera Bulgarien som tar höga avgifter för transiteringen. Sjökabeln skulle också kunna användas för att sälja skapa en elmarknad exempelvis mellan Ryssland, Ukraina, Moldavien, Rumänien och Turkiet.

Vid statsekreterarnas möte konstaterades att hindret är tvivel från Turkiet på den förstudie som Vattenfall Power Consultans genomfört och man la upp en strategi för att få godkännande på turkisk sida. Rumänska Transelectrica bedömer att kabeln skulle kunna börja läggas inom två till tre år.