Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskt rekord av Jacobson

Annons

Svensk simnings framtid kan finnas i bröstsimmet och i form av Sandra Jacobson och Hanna Westrin. Det visade de i försöken på 200 meter bröstsim.

Mest imponerande var Täby-simmerskan Sandra Jacobsons insats. Hon satte svenskt rekord och slaktade samtidigt sitt egna personliga rekord (2.31,22) när hon var tvåa totalt i kvalet med tiden 2.27,08. Det tidigare svenska rekordet, 2.27,36, innehades av Emma Igelström och noterades 2002.

Två år yngre Hanna Westrin, 15, gick också vidare till sin första VM-semifinal med tiden 2.28,95, en putsning med 1,14 sekunder av sitt tidigare personbästa.

Jacobson tog sig sedan vidare till final med sjätte bästa tid i semifinalerna, 2.27,24. Hanna Westrin slog personligt rekord i sitt semifinalheat, 2.28,55. Det räckte dock inte till final. Hon hamnade på tionde plats.

Josefin Lillhage är klar för final på 100 meter fritt efter att återigen ha satt personligt rekord. I semifinalen simmade hon på 54,61 vilket var en putsning av hennes tidigare rekord från försökspasset. Hon och fransyskan Malia Metella hade exakt samma tid och delade därmed sjundeplatsen sammanlagt i semifinalerna. Lillhage fick annars en svag start, var näst sist i startblocket men simmade upp sig till en tredje plats under de sista 50 meterna.

Det svenska lagkappslaget över 4x200 meter fritt noterade dagens andra svenska rekord. Gabriella Fagundez, Ida Marko-Varga, Malin Svahnström och Josefin Lillhage simmade på tiden 8.02,63, en förbättring med 1,07 sekunder från det tidigare noterat vid EM i Budapest förra året. Svenskorna simmar därmed i finalen på förmiddagen svensk tid men lär med största sannolikhet inte vara med i medaljstriden. Australien var snabbast, närmast följt av Tyskland.

TT

Mer läsning

Annons