Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskt näringsliv hoppas på bättre näringslisklimat

– Ni måste lära er hjälpa - inte stjälpa. En kommun som Falun har mycket att vinna på att hjälpa, säger Carl Ström, regionchef i Dalarna för Svenskt Näringsliv.

– Falun är inte ensam om att ha tolkat den nya plan- och bygglagen på detta sätt. Men vi vet nu efter länsstyrelsens tolkning och beslut, liksom från flera andra kommuner, att det går att tolka lagen så att det blir bäst för både kommunen och för företagen och att man inte ska döma ut byggsanktionsavgifter som nu skett.

– När vi jobbat oss igenom Falu kommuns tolkning av lagen så kom vi dessutom fram till att man inte alls hade behövt gå den hårdaste vägen med 2,2 miljoner, utan att man hade kunnat döma ut 275 000 kronor.

–I Falu kommun borde tjänstemännen dessutom vara mycket glada över att både kommunalrådet Jonny Gahnshag och näringslivschefen Linda Norén båda jobbar efter tesen hellre fria än fälla. Det har de visat genom att prata med Kilenkryssets vd Jan Persson. Måhända lite sent med tanke på att byggnadsnämndens beslut fattades i maj men de gjorde det, det hedrar dem båda att de tog kontakt. Med en dialog kan man komma långt, säger Ström som berömmer och tycker att kommunledningen sänt en tydlig signal till kommunens tjänstemannakår.

– Jag hoppas verkligen att det inte går någon prestige i detta och att kommunen går igenom och kontrollerar om det finns flera fall av byggsanktionsavgifter som kan ha dömts ut och att kommunen själva rättar till det som gått fel. Länsförsäkringar sa en klok sak minns jag, sök inte hinder utan lösningar. Det vore tilltalande om detta präglar kommunens näringslivsklimat, tycker Svenskt Näringslivs talesman.