Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarna avgjorde premiärmatchen

Annons

Det krävdes nästan sju perioder för att skilja Vancouver och Dallas åt i premiären av Stanley cup-slutspelet.

Till slut avgjorde Henrik Sedin maratonmatchen till Vancouvers fördel, assisterad av både tvillingbrodern Daniel och Mattias Öhlund.

Vancouver var i ledning med 4_2 med en knapp kvart kvar att spela av den sista perioden, men tappade överläget och tvingades till en nervpirrande _ och utdragen _ förlängning. Drabbningen blev mer än dubbelt så lång som en vanlig hockeymatch och först 18.06 in i den fjärde övertidsperioden avgjorde Henrik Sedin med sitt 5_4-mål.

Efteråt var det lättnaden snarare än utmattningen som var övervägande hos matchhjälten.

Totalt 78 minuter och sex sekunders övertid innebär att det var den sjätte längsta slutspelsmatchen i NHL:s historia. Rekordet, 116 minuter och 30 sekunder, är från 1936, då Detroit slog Montreal Maroons med 1_0.

Vancouvers premiärseger var en uppvisning av lagets svenskar. Mattias Öhlund och Daniel Sedin, som stod för förarbetet till segermålet, hade dessförinnan gjort varsitt mål. Dessutom blev även lagets fjärde svensk, lagkaptenen Markus Näslund, målskytt i matchen.

Ottawa besegrade Pittsburgh med 6_3. Pittsburgh, med 13 slutspelsdebutanter, hade inte mycket att sätta emot när Ottawa rullade i gång lagmaskinen. Daniel Alfredsson stod för en assist, gjorde en i övrigt mycket bra match och blev utsedd till matchens bästa spelare. Med 49 sekunder kvar av matchen gjorde dessutom Pittsburghs underbarn Sidney Crosby sitt första slutspelsmål.

Peter Forsbergs Nashville förlorade hemma mot San Jose i den andra övertidsperioden. San Jose, som förra året slog ut just Nashville i åttondelsfinalen, tappade en 4_2-ledning i den tredje perioden. Patrick Rissmiller avgjorde dock för San Jose med sitt 5_4, åtta minuter in i den femte perioden.

Anaheim hemmaslog Minnesota med 2_1. Dustin Penner avgjorde med drygt fem minuter kvar av matchen.

TT

Mer läsning

Annons