Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Stora Enso har utvecklat en ny kartong med socker-plast

Stora Ensos bruk i Skoghall har utvecklat en ny miljövänlig kartong för livsmedel där plasten ersatts med en barriär med en biologisk "plast" byggd av sockerrör.

Annons

Den nya förpackningskartongen från Stora Enso finns nu på marknaden med en barriär som är tillverkad av sockerrör från Brasilien.

– När mat förpackas till oss konsumenter är det viktigt att ha en säker förpackning som bevarar kvaliteten. Därför används en skyddande barriär på kartongen. Fram till idag har barriären bestått av polyeten baserad på fossilt bränsle.

- Den nya biobaserade polyetenbeläggningen är mer miljövänlig än traditionell polyeten, säger Fredrik Werner, försäljningschef.

Den första konsumentprodukten som kommer att säljas i förpackningar med den nya miljövänliga beläggningen är fiskgratänger från den norska fiskkoncernen Domstein ASA, producerade i Kungshamn i Sverige. Lanseringen sker i början av 2013.

Den nya kartongen från Svenska Stora Enso är en i raden av nya produkter med högre förädlingsvärde av skogsråvaran som Stora Ensokoncernaen satsar på när efterfrågan på lägre papperskvaliteer minskar.