Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska medier under omfattande cyberattack där spåren pekar mot öster


TEXTEN HAR UPPDATERATS.

Det måste beskrivas som en attack, med svenska mått mätt, i en enorm skala. Att de största kommersiella mediehusens sajter samtidigt går ner kräver både planering och resurser. Det är också en illavarslande signal för svensk krisberedskap och kriskommunikation.

I timmar var Aftonbladet helt nere, men även Expressen, Svenska Dagbladet, DN och Dagens Industri har legat nere. Utanför Stockholm rapporteras det om att Sydsvenskan och HD också ska ha problem tillsammans med VLT, NA, Eskilstuna-Kuriren och SN. Tillgången till sidorna kom och gick under kvällen.

Det mesta tyder på en samordnad hackeraattack, där ett anonymt twitterkonto lagt ut hot om attacker de kommande dagarna. Den första tweeten riktade sig mot Aftonbladet och den andra tweeten är ett bredare hot mot svenska regeringen och medier för att "sprida falsk propaganda". Den första tweeten kom innan driftstörningarna började märkas för en större publik.

– Det är naturligtvis mycket allvarligt att svenska nyhetssajter attackeras. Men att någon vill stoppa nyhetsförmedling bekräftar dess värde, twittrar Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Linus Larsson som är techredaktör på DN twittrar:

– Bekräftat från flera håll att det är överbelastningsattacker som har sänkt en mängd nyhetssajter ikväll. Ett angrepp i enorm skala.DDOS-attacker är vanligtvis triviala, men att sänka så många sajter byggda för mångmiljonpublik kräver en del kapacitet.

Ganska snart pekade spåren att trafiken kom till betydande del från Ryssland. Men under söndagen gick Aftonbladets ägare Schibsted ut med att attacken kommit från kapade datorer både i USA och Ryssland. På twitter var leverantören Bahnhof tydliga med vad de anser var syftet med helgens attack

– Våra källor säger: Attacken mot media kommer från öst. Det handlar om att testa vad som krävs för att sänka Sverige. FRA, ring Bahnhof, skrev Bahnhofs vd Jon Karlung.

Vem eller varför är för tidigt att säga, och även om ursprunget skulle spåras till Ryssland så är det värt att komma ihåg att Ryssland har kriminella organisationer som säljer attacker, samtidigt som det i bland kan vara svårt att separera dessa från ryska statliga intressen.

Vid 23:30-tiden på lördagskvällen kommenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) det inträffade på sin Facebooksida:

– En djupt oroande attack mot media och det fria ordet ikväll. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer läget noga samt håller mig och regeringen uppdaterade. Det här visar på behovet av att utveckla svensk IT-säkerhet.

Och behovet att utveckla IT-säkerhet får betraktas som ett understatement av inrikesministern som nu bjuder in mediehusen till ett möte om säkerheten.

I ett samtal i Podd72 betygsatte Johan Wiktorin, ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin, det svenska cyberförsvaret till 1,5 av 5 möjliga, trots att Sverige är en IT-nation.

– Vi är ganska aningslösa på det här området och har dålig samordning. Vi har haft en hel del störningar på olika system under hösten men de har skett sekventiellt. Skulle man få samordnade attacker, storskaliga, under en intensiv period skulle det kunna bli som i Estland, säger Wiktorin i programmet.

2007 stängdes stora delar av Estland ned efter omfattande IT-attacker som kom från Ryssland

– Ryssland har en hög nivå på det här. Ryssland har en stark matematisk tradition och en stark programmerartradition också, säger Johan Wiktorin i Podd72.

Dagen före julafton 2015 skedde också en större attack mot Ukrainas elnät som gjorde 80 000 strömlösa.

Attackerna under lördagskvällen visar också att svenska mediebolag har undermåliga skydd för att stå emot hackerattacker. Att ligga nere mer än en halvtimme får betraktas som illa. Lördagens händelser är alltså ytterligare en oroande signal om svensk sårbarhet i en kris och ytterligare en varningsklocka för Sverige att ta den nya tidens utmaningar på allvar.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar