Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska mästaren Rawez Lawan klar för Dalkurd

För tre månader sedan blev han svensk mästare med IFK Norrköping.
På onsdagen skrev Rawez Lawan på för Dalkurd FF.
– Jag kommer med en jättehunger, säger 28-åringen.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

Ladda ner Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Uppgifterna om att Rawez Lawan var aktuell för Dalkurd slog ned som en bomb på tisdagen.

Mindre än ett dygn senare så stod 28-åringen på Domnarvsvallen, iförd Dalkurds gröna tröja med ett nyskrivet ettårskontrakt i handen.

– Det känns jättekul och det är väldigt speciellt för mig som har kurdisk bakgrund, säger Lawan.

Han tränade nyligen med Helsingborgs IF, men blev där inte erbjuden något kontrakt. Det fanns dock fler intressenter högre upp, men det faktum att han själv är kurd spelade stor roll i att han nu väljer att ta ett steg tillbaka i seriesystemet, säger han.

– Detta betyder mest för mig och då går jag hellre ned en division och försöker sparka upp Dalkurd.

– Eftersom vi inte har ett landslag så är detta det närmaste vi kommer. När de kom upp till Superettan så var jag en av de gladaste. Men jag tror inte att det är stopp här. Klubben drömmer stort, sedan hur lång tid det tar att komma till allsvenskan vet man inte, men det är dit vi siktar.

Lawan har ett förflutet i både Malmö FF och den danska högstaligan, innan han 2013 landade i IFK Norrköping.

LÄS ÄVEN: Förre Manchester City-proffset tränade med Dalkurd

Den senaste säsongen innebar ett SM-guld med klubben, men för Lawans egen del var det ett tufft år då han oftast fick agera inhoppare, efter att tidigare varit startman.

– Jag tror att jag har blivit ganska komplett, både som person och spelare. Det som jag gick igenom förra säsongen tror jag faktiskt bara gynnar Dalkurd. Jag kommer med en jättehunger och längtar bara tills jag får ta på mig skorna och köra.

Dalkurds sportchef, Adil Kizil, berättar att han har haft kontakt med Lawan under en längre tid.

– Jag har följt honom under alla hans år, i Danmark och Sverige och vi tog kontakt väldigt tidigt. Jag tog ett snack med honom redan i november, när det stod klart att han inte skulle bli kvar i Norrköping och därifrån har vi haft en väldigt fin dialog.

Vilka är hans främsta styrkor, skulle du säga?

– Han är ganska komplett som fotbollsspelare. Allround, väldigt bra med boll och passar in i det spel som vi vill spela. Han är en poängspelare också.

Under fjolårssäsongen var det bara lagkaptenen Peshraw Azizi som hade kurdiskt ursprung i Dalkurds startelva. Nu får man in ytterligare en kurdisk stark pjäs.

– Först och främst är det en väldigt duktig spelare vi får hit. Att han sedan är kurd är självklart ett extra plus, i och med att våra fansk och alla runt omkring har en kurdkoppling. Det är klart att det är positivt, men det första vi går efter är det fotbollsmässiga.