Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska kyrkans välfärdssatsning startar i Cassels

Vilken roll har kyrkan egentligen bland välfärdsaktörerna? Kanske kommer svaret på måndag, den 1 oktober, när Västerås stift inleder sin storsatsning på att utbilda 1 100 anställda i syfte att kunna ta en aktivare del i samhällsförändringarna.

Till lokal för öppningskonferensen har Cassels i Grängesberg valts ut. Totalt kommer närmare 250 personer att delta under konferensdagen, där (förstås) biskop Thomas Söderberg är en av de medverkande tillsammans med bland andra Spendrups AB:s styrelseordförande Jens Spendrup.

På Cassels scen kommer en rad namnkunniga personer från olika sektorer i samhället att synas och höras. Bland dessa finns författaren/samhällsdebattören Marcus Birro som ska bjuda på ett personligt inlägg om kyrkans samhällsroll.

I namnlistan märks även Helle Klein, den s-märkte chefredaktören/ledarskribenten som i januari 2008 prästvigdes och fortfarande tar aktiv plats i samhällsdebatten. Hon hör dessutom till den kontroversiella skaran av debattörer som profilerat sig som Palestinavän i den smått eviga konflikten med Israel.

Bland de lokala namnen finns förre gruvbasen Anders Stendalen samt Ludvikas kommunalråd Maria Strömkvist (S) och Lars Lindblom, vd för utvecklingsbolaget Samarkand 2015.

Noterbart inför konferensen är också den reflektion som görs i pressmeddelandet från stiftet. Nämligen att exemplen på församlingar som driver exempelvis skolor, förskolor och behandlingshem fortfarande är få, trots de tolv år som gått efter kyrkans och statens skilsmässa.

Blickarna riktas mot andra europeiska länder där kyrkligt drivna äldreboenden, sjukhus och skolor är vanliga. En frågeställning som debattörerna väntas diskutera är om en sådan utveckling är möjlig och önskvärd även i Sverige?