Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk seger efter publikskandal

Annons

En underbar, klassisk, fulländad match.

Danmark gick från 0_3 till 3_3 i EM-kvalet i Parken.

Sedan kom skandalen.

Tyske domaren Herbert Fandel bröt matchen _ och Sverige fick segern med 3_0.

Formellt sett är det visserligen Uefa som fattar det slutgiltiga beslutet, men domarens ord lär väga oerhört tungt efter publikskandalen.

Det var en osannolik upplösning på en osannolik match.

Danmark hämtade in ett tremålsunderläge. Men vid ställningen 3_3, i den 90:e minuten, sänkte Christian Povlsen Markus Rosenberg med ett knytnävsslag i magen, varpå domaren plockade fram det röda kortet och pekade på straffpunkten.

Då rann sinnet över på en av de danska supportrarna. Mannen rusade in på planen och slog till domaren, som valde att avbryta matchen.

Efter ett enskilt samtal med lagkaptenerna gav domaren beskedet att matchen avbryts och att han anser att Sverige ska vinna matchen med 3_0.

Fredrik Ljungberg var den som skulle ta en eventuell straff, vilket gjorde att det blev ett par nervösa minuter tills domarens beslut att inte återuppta matchen kom.

Matchen började annars med en svensk chockstart:

Ett mål fullt i klass med dem mot Spanien i höstas och mot Nordirland i mars.

Daniel Agger började den danska upphämtningen. Olof Mellberg nådde inte fram till ett inlägg, bollen slog i stället på Elmander och landade framför fötterna på Agger som högg direkt och reducerade.

Det var de snabba svenska kontringarna som helt verkade överraska danskarna. Långa som korta bollar mot Allbäck och Elmander varvades med attacker längs kanterna av Fredrik Ljungberg och Wilhelmsson.

Peter Bonde, stand-in för avstängde danske förbundskaptenen Morten Olsen, satte allt på ett kort inför de sista 45 minuterna. Kantspelaren Thomas Kahlenberg ut _ anfallstalangen Nicklas Bendtner in.

Danskar låg på _ men gick in en mur med byggstenar som hette Tobias Linderoth och Anders Svensson, duon som täckte framför fyrbackslinjen.

Sverige var ytterst nära 1_4 på en kontring när Ljungberg smekte fram bollen men Elmander nekades ett hattrick hans skott smet precis utanför stolpen.

I stället kom det här:

Mellbergs dobbar fick inte fäste, Jon Dahl Thomasson fick fritt fram och placerade 2_3 (62) högt bakom Andreas Isaksson.

Danskarna gick ned på tre backar, kastade in Jesper Grönkjaer och öste på.

Betalningen kom. Niclas Alexandersson fick foten på ett inlägg. Bollen ändrade riktning, hamnade hos Leon Andreasson som drog till med vänstern.

Parken kokade av lycka och skrek efter mer.

Men allt hade varit förgäves för danskarna, som tappade poängen på grund av en enskild supporters korta stubin.

TT

Mer läsning

Annons