Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk missräkning i basketkval

Annons

Det skulle bli starten på en svår resa mot EM och klivet in i Europaeliten. I|stället blev det ett steg ut mot stupet.

Det var den enklaste matchen på pappret och skulle ge självförtroende inför de tuffa matcherna mot Makedonien. Men efter ett katastrofalt skytte och offensivt spel förlorade Sverige

och riskerar plötsligt att bli sist i gruppen och tvingas kvala för att stanna i basket-EM:s högstadivision.

En av lagets rutinerade spelare, Fredrik Jönzén, försökte ändå hålla modet uppe.

Men besvikelsen lyste igenom i Uppsalasonens ögon.

Att de svenska basketherrarna bara gör 50 poäng är anmärkningsvärt och vad Jönzén kan minnas har det aldrig hänt under hans 100 landskamper.

Förbundskaptenen Kostas Flevarakis har gjort underverk förr, men uppgiften som han och de svenska spelarna nu står inför ser otroligt svår ut.

En del av förklaringen till förlusten lägger Flevarakis på att laget inte har fått några träningsmatcher på hemmaplan inför det viktiga kvalet.

Kanske hade det katastrofala skyttet kunnat bättras en aning med fler matcher i den varma hallen. Men fyra trepoängare på 26 försök går ändå inte att försvara.

För Estland blev det en drömstart och huvudfiguren i bortalaget har faktiskt svensk anknytning. Martin Mürsepp med meriter från NBA i USA gjorde 13 poäng.

Ettan i gruppen med Sverige, Estland och Makedonien går vidare till ett sista kval tillsammans med de två övriga gruppettorna.

De sist placerade i respektive grupp gör upp om en plats för att stanna i EM:s högstadivision. Ett av de lagen kan mycket väl bli Sverige.

TT

Mer läsning

Annons