Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk förlust i VM-genrep

Annons

Inte på 25 år har Tre Kronor haft så få NHL-spelare i sitt VM-lag.

Det väcker frågetecken efter förlusten i VM-genrepet mot USA med 3_5 (1_0, 0_3, 2_2).

Kan ett lag med bara en-två NHL-förstärkningar och 13 VM-debutanter försvara VM-guldet?

I VM-genrepet mot USA i Globen drabbades Tre Kronor av en jobspost när stjärnbacken Kenny Jönsson, Rögle, fick kliva av med magsjuka efter en period.

Sverige ledde då med 1_0 men släppte sedan in fyra raka mål efter bitvis släpphänt försvarsspel.

Tre Kronor besegrade ett Ryssland utan NHL-spelare i de två finalmatcherna i Euro Hockey Tour i förra veckan. När ett USA med 20 NHL-spelare i truppen kom till Globen räckte inte svenskarna till.

Alexander Steen, Toronto, är ende NHL-spelaren i den svenska truppen hittills. Tre Kronors lagledning hoppas också att skarpskytten Kristian Huselius, Calgary, ska tacka ja till spel.

Sverige har inte haft så få NHL-spelare i VM-laget på många år. Mats Näslund, lagchef i dagens lag, var ende NHL-spelaren i det svenska lag som kom fyra i VM i Finland 1982. Vid VM i Schweiz 1990 hade Tre Kronor två NHL-spelare i laget och tog silver. När Bengt-Åke Gustafssons lag tog VM-guld förra året fanns fem NHL-spelare i truppen _ det lägsta antalet på flera år.

Tre Kronor föll igenom på ett anmärkningsvärt sätt efter den första perioden då laget ledde med 1_0 efter mål av Jörgen Jönsson i spel fem mot tre. Amerikanarna gjorde fyra raka mål _ två av tre mål i den andra perioden i numerärt överläge. Kedjan med David Backes, St Louis, Phil Kessel, Boston, och Adam Hall, Minnesota, gjorde tre av målen (ett vardera) bakom Timrås Johan Backlund.

Även de två övriga svenska målen, genom Anton Strålman och Johan Åkerman, kom i spel fem mot tre.

Sverige åker till Moskva på torsdagen och möter Italien i första VM-matchen på lördag.

I fjol tog svenskarna guld i både OS och VM. Den här gången är det ingen guldglans över "kronorna" _ i alla fall inte ännu.

TT

Mer läsning

Annons