Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk design intressant för Japan

Utbytet mellan Leksand och Tobetsu ser ut att fördjupas ytterligare. Intresset för svensk design var stort. FF-List:s ordförande Peter Joon och Akira Yamada knöt band för fortsatt samarbete.

I planeringen inför jubileet framkom önskemålet från japanskt håll att få titta mer på svensk design och i synnerhet design från Dalarna. De har redan Tomokuhus och vill nu inreda dem. Det öppnar möjligheter för företag i Leksand och länet.

– I stil med Carl Larsson målningar. Allmoge inredning helt enkelt, säger Peter Joon.

Under fredagens designmässa i Tegera Arena deltog 14 utställare. Störst andel var företag från Leksand men även företag från Malung-Sälen, Mora, Borlänge och Rättvik var med.

Åsa Jobs visade upp sina handtryckta inredningstyger. Sedan 8 år har hon exporterat till Japan och det är den största utländska marknaden för Jobs Handtryck. Vad vänortsamarbetet har betytt för Jobs Handtryck är svårdefinierat:

– Jag kan inte nämna vilken del där vi haft nytta av det men generellt har det varit bra. Ju fler företag i närområdet som har verksamhet i och mot Japan, desto mer kan vi hjälpa varandra, säger Åsa Jobs.

Eva Agge Erkers vid Leksands Stolen håller på att pejlar intresset för en lansering i Japan. Genom Tomokuhus har de fått respons från bland annat privatpersoner.

– De gillar att träet går igenom i stolen. Vi är bara i början men det vore intressant att ta sig in på den marknaden och även visa upp Leksand, säger Eva Agge Erkers.

Akira Yamada är sedan två månader ordförande i Tobetsus motsvarighet till Företagareföreningen Leksand Insjön Siljansnäs Tällberg. Akira Yamada vill stärka samarbetet med Leksand. Vad nästa stora utbyte blir mellan vänorterna behöver nödvändigtvis inte vara en produkt.

– Vi är inte bara intresserade av produkter; er kultur, livsstil och design är mycket intressant. Till exempel hur ni organiserar utbildning och er välfärd med sociala skyddsnät. Vi kan lära oss mer om detta och göra något liknande i Tobetsu, säger Akira Yamada.