Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk design intressant för Japan

Utbytet mellan Leksand och Tobetsu ser ut att fördjupas ytterligare. Intresset för svensk design var stort. FF-List:s ordförande Peter Joon och Akira Yamada knöt band för fortsatt samarbete.

Annons

I planeringen inför jubileet framkom önskemålet från japanskt håll att få titta mer på svensk design och i synnerhet design från Dalarna. De har redan Tomokuhus och vill nu inreda dem. Det öppnar möjligheter för företag i Leksand och länet.

– I stil med Carl Larsson målningar. Allmoge inredning helt enkelt, säger Peter Joon.

Under fredagens designmässa i Tegera Arena deltog 14 utställare. Störst andel var företag från Leksand men även företag från Malung-Sälen, Mora, Borlänge och Rättvik var med.

Åsa Jobs visade upp sina handtryckta inredningstyger. Sedan 8 år har hon exporterat till Japan och det är den största utländska marknaden för Jobs Handtryck. Vad vänortsamarbetet har betytt för Jobs Handtryck är svårdefinierat:

– Jag kan inte nämna vilken del där vi haft nytta av det men generellt har det varit bra. Ju fler företag i närområdet som har verksamhet i och mot Japan, desto mer kan vi hjälpa varandra, säger Åsa Jobs.

Eva Agge Erkers vid Leksands Stolen håller på att pejlar intresset för en lansering i Japan. Genom Tomokuhus har de fått respons från bland annat privatpersoner.

– De gillar att träet går igenom i stolen. Vi är bara i början men det vore intressant att ta sig in på den marknaden och även visa upp Leksand, säger Eva Agge Erkers.

Akira Yamada är sedan två månader ordförande i Tobetsus motsvarighet till Företagareföreningen Leksand Insjön Siljansnäs Tällberg. Akira Yamada vill stärka samarbetet med Leksand. Vad nästa stora utbyte blir mellan vänorterna behöver nödvändigtvis inte vara en produkt.

– Vi är inte bara intresserade av produkter; er kultur, livsstil och design är mycket intressant. Till exempel hur ni organiserar utbildning och er välfärd med sociala skyddsnät. Vi kan lära oss mer om detta och göra något liknande i Tobetsu, säger Akira Yamada.