Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svennis redan i toppskiktet

Annons

Sven-Göran Eriksson ska leda Manchester City till toppen, är det tänkt.

Inom ett område har han redan lyckats.

Med drygt en halv miljard är City är trea på listan över klubbar som lagt ut mest på spelarköp inför Premier league-starten.

Thailändaren Thaksin Shinawatra har plånboken. Det har han visat gång på gång de senaste veckorna. Sven-Göran Eriksson har fått peka och välja och Shinawatra har betalat. Och när Premier League-säsongen inleds på lördag med bortamöte mot West Ham är det ett Manchester City med få likheter från förra året.

Men "Svennis" nya klubb är inte ensamt.

En sammanställning som tidningen The Sun gjort visar att Premier League-klubbarna köpt spelare för totalt nästan 391 miljoner pund, motsvarande 5,2 miljarder svenska kronor. Ur detta kan utläsas två saker:

Sven-Göran Eriksson och Manchester City har i högsta grad bidragit till influenser utifrån. De sju nyförvärv som hittills värvats för totalt 40 miljoner pund är alla utländska spelare. Där finns Rolando Bianchi från Reggina för 8,8 miljoner, motsvarande cirka 117 miljoner kronor. Det är han som ska göra målen, bulgaren Martin Petrov (4,7 miljoner pund) ska stå för kreativiteten och 21-årige Valeri Bozjinov ska nu slippa stå i skuggan för Alessandro del Piero som han gjorde i Juventus och äntligen få blomma ut.

Eriksson har också erkänt att han själv inte sett alla spela "live" utan i stället fått gå på videoupptagningar liksom på vad spelarscouter och vänner berättat om dem. Totalt är det dock bara rivalen Manchester United med 49 miljoner pund och Liverpool (48) som satt sprätt på mer pengar inför säsongen.

Misslyckas svensken och City lär också "Svennis" påminnas om det.

TT

Mer läsning

Annons