Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenne Rubins spelar Mike Oldfield i Hitstafetten

Det har blivit dags för det tredje avsnittet av Hitstafetten. Legenden Svenne Rubins tar över stafettpinnen och tolkar Mike Oldfields klassiker Moonlight Shadow, med dragspelssolo och punkig energi.

Här är alla avsnitt:

Me and the Tiger gjorde hatlåten till sin

Svenne Rubins tolkar 80-talshiten Moonlight shadow.

The Sensitives: "Vi är swingers"

Stiko Per Larsson om likheten med George Clooney: "Varför inte?".

Billy Opel känner sig som en clown på begravning när han spelar Kent-låten.

LCTRISC gör Harpos Moviestar till elektropop.

Svenne Rubins från Vansbro slog igenom nationellt i början av 90-talet med låtar som Långa bollar på Bengt, Folköl och dunkadunka och En gammal Amason. Nu är de med i Hitstafetten och frontmannen Lars Wanfors uppskattade att spela låten live i studion, utan fusk.

– Det var riktigt trevligt. Det kändes på något vis som direktsändning och det är sådan nerv i det. Det här var så nära man kan komma, även om det är förinspelat. Man skulle spela in något som man just hade lärt sig.

Men formatet var också en utmaning.

– Jag tänkte att "man kunde väl ha en lapp med texten". Jag tänkte nog mer radio. Men det gick bra och vi tog den tagning när texten satt först. Idén för programmet är jättebra. En enkel och rak idé, som verkligen fungerar. De första två programmen var riktigt lyckade.

Den The Birthday Party-tröja en av programledarna hade på sig i ett tidigare avsnitt fick dessutom Lars Wanfors att minnas en konsert han såg med bandet i San Fransisco 1982. En upplevelse som påverkade hans egen scenshow.

– Det var första gången jag såg stage dive. Nick Cave vände sig med ryggen åt publiken och så släppte han ner sig. Det blev en viss inspiration – jag körde med det själv tills det blev modernt bland andra. Jag tappade kepsen en gång när jag gjorde det i Vansbro, de stal den. Jag vädjade från scenen, men nej. Sedan efterlyste jag den i Sommartoppen i radio och Expressen nappade på det. De gjorde en notis varje dag i tio dagar: "Jakten på kepsen". Det gjorde faktiskt att folk fick ihop låten Långa bollar med bandet.

Låten Moonlight shadow toppade singellistan i åtta veckor 1983 och Svenne Rubins fick låten av falubandet The Sensitives, som var med i förra avsnittet.

– Det är en låt jag kände igen väl, sedan var det någon i bandet som hade någon invändning. För min del tror jag mycket på de andra som musiker, så jag är aldrig rädd för sådant. Det visar sig om den blev "Rubinsk". Att den var på engelska var annorlunda, men det var roligt att ge sig på det också. ibland känner man att det blir helt fel, men det här var fel på rätt sätt.

Lars Wanfors berättar att de inte övade särskilt mycket.

– Vi var i Jämtland på turné och hade en eftermiddag när vi kikade på den. Den är ju mycket gitarrbaserad och det fixar ju Flaco.

I nästa del är det dags för bandet Me the Tiger, som kommer att tolka låten Monster av Eminem och Rihanna.

– Vi kikade på en lista över förstaplaceringar. Det var roligare att hitta något lite nyare. Det var inte så mycket jag kände igen, det är så speciella låtar som blir ettor nuförtiden. Men Eminem är en som jag tycker är bra, det finns något attraktivt i hiphop och han är en av de som har någon slags variation. Han har en oerhörd intensitet. Och så är det en stark refräng. Hela den skivan tyckte jag var bra.

Är du nyfiken på hur de tolkar den?

– Javisst. Det är så mycket rap, det kanske var något de fick jobba på rejält. Hoppas de tyckte det var kul.