Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenne Rubins fyller 35 år: "Det är inga som klarar av det"

Ett band som började på skämt blev plötsligt omåttligt populära. Svenne Rubins historia är fylld av ytterligheter. I år firar de 35 år som band men har inga planer på att lägga av.
– Vi fortsätter nog ett tag till, säger Lars.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Nyligen anordnade Vansbrobandet en filmfestival på Vansbroteatern som visade Svenne Rubins-produktionerna "Förmannen som försvann", "En handelsresandes nöd" samt en del dokumentärt material och en gammal show från 1991, "Knäpp ihop igen". Senare i år släpps den nya låten "Min mobil och jag" samt en samlingsskiva med live-dvd. På årets Amasonrock i Vansbro kommer bandet dessutom att ha en slags jubileumskonsert med lite gäster.

Jodå, det märks att Svenne Rubins firar 35 i år. Men hur lyckas man hålla ihop så länge som band?

– Det lyckas man väl inte riktigt med, det är bara jag som är kvar från början. Det är väl bara Rolling Stones som klarat av det där...nej, de har inte heller gjort det. Så det är inga som klarar av det, säger Sven Rubin själv, Lars Wanfors som befinner sig på en solo-vårturné i Dalarna.

Starten för det som är Svenne Rubins dateras alltså tillbaka till 1981 då bandet gjorde sin första officiella spelning på Vansbros pizzeria. Men Lars kommer inte ihåg allt för mycket av den första tiden i bandet.

– Jag minns en massa minnesluckor. Då var det väl riktigt på skämt, höll jag på att säga. Då trodde man ju bara att det var någonting som man gjorde exakt då. Man gjorde en singel och så var det klart, sen gjorde man en spelning och så var det klart och sen blev det en spelning året därpå också. Sen har det fortsatt på det viset i alla 35 år och jag tror att det är slut nu igen. Men det fortsätter nog ett tag till, säger Lars.

Mot slutet av 1980-talet bestämde medlemmarna sig för att satsa på bandet och i början av 1990-talet slog de så igenom med bullar och bång. Dessförinnan hade man varit ett flitigt band på Sälens after ski-scener.

– Det var väldigt mycket roligt som hände när vi spelade där i Sälen. Vi var tidiga ute med after ski då, det var hejdlösa spelningar där, säger Hockey-Bockey Bengt Benkt som varit med näst längst i bandet.

– Jag tror att det var så att vi i början fick betalt tusen kronor för en spelning men framför allt så fick vi gratis öl. Då kom vi verkligen upp i högt gage på den tiden, säger Lars.

– Ja, man kunde påverka gaget själv, säger "Bengt", eller Per-Erik "PA" Eliasson som han egentligen heter.

– Ja, man gjorde ju det, det är därför jag inte minns så mycket från den tiden. Men jag glömmer aldrig bort när vi fick spela på Vattenfestivalen 1992, på Slottsbacken, och det var folk så långt ögat kunde nå. Då hade vi spelat på ett ställe i Strömstad året innan, och dit kom det en person. Så hon fick tillbaka entrépengarna för det var orättvist att hon skulle behöva betala. Det är ytterligheter åt alla håll, sammanfattar Lars.

Svenne Rubins genombrott under det tidiga 1990-talet ter sig i dag som ganska osannolikt då musikbranschen ser väldigt annorlunda ut jämfört med då.

– En sak är väl att det är en tid nu när det inte är så mycket band tyvärr. Förut, när vi började, var det hur många som helst som spelade i band. Nu är det mycket att man är ute efter att bli en idol eller en artist, men man är inte ute efter att spela och ha kul på samma vis. Ett problem är alla de här programmen som ska plocka fram individuella stjärnor som är stjärnor i ett år tills nästa omgång av det här programmet sätter i gång, då glöms de gamla bort. Det har blivit en slit-och-släng-grej i stället för en livsstil, säger Lars.

Läs också:

TV: Se smakprov på Svennes enmansorkester med dammsugare

Vansbro-klassiker visas på ny filmfestival - se nostalgitrippen här

Nu lanseras Svenne-Rubins eget öl på Systembolaget