Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveket mot piraterna

– Vi får väl helt enkelt leva med att vi är oviktiga nuförtiden.

Det är november 2010 och Fredrik Neij har precis fått besked om att även Hovrätten finner honom och övriga åtalade bakom den svenska fildelningstjänsten The Pirate Bay skyldiga.

Nu sitter han med Peter Sunde, gruppens talesperson, i sitt hus i Laos och svär över att ingen av världens stora nyhetsbyråer har uppmärksammat händelsen.

Några år tidigare var allt annorlunda. Fildelning stod högt upp på den mediala agendan. Svenska Piratpartiet seglade in i EU-parlamentet med osannolika 7.1 procent av rösterna. Det var uppenbart att hela underhållningsindustrin befann sig i ett paradigmskifte och att ett gäng orädda svenska datanördar stod i frontlinjen, redo att ta striden mot några av affärsvärldens mäktigaste.

I dag vet vi att de inte bara förlorade. De krossades. Fängelsestraffet och skadeståndet de tilldömdes – ofattbara 46 miljoner kronor vardera – var så stort att de förmodligen aldrig kommer att kunna leva ett normalt liv igen.

För några veckor sedan hade Simon Kloses dokumentär om The Pirate Bay premiär. Att se TPB-AFK är som att genomlida en Hollywood-thriller med omvänd dramaturgi som slutar med att hjältarna hånas och förnedras. Utan att någon protesterar.

Jag kan inte komma från känslan att tystnaden är ett enda stort stinkande hyckleri.

I filmen kallar advokaten Monique Wadsted som företrädde de amerikanska filmbolagen The Pirate Bay för en fluga. Det är naturligtvis inte sant. För även om tjänsten tvingade fram mängder av fantastiska legala alternativ är bukten fortfarande ett uppskattat tillhåll för många med intresse för tv, film, musik och populärkultur.

Några som absolut känner till det är vi journalister som skriver om film, tv och musik. Anledningen? Vi använder själva The Pirate Bay. Jag tror inte jag överdriver om jag påstår att tjänsten är ett ovärderligt hjälpmedel i mångas vardagliga arbete.

Det är förstås också ett stort hyckleri eftersom vi är ekonomiskt beroende av att någon betalar för vårt jobb.

TPB-AFK duckar för alla de här komplexa frågorna men blir en viktig påminnelse om att de åter måste upp på agendan och diskuteras.

Det är det minsta vi kan göra för The Pirate Bay.