Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svea Zettergren

Min syster Svea Zettergren, Smedjebacken, finns inte längre.

Hon föddes för 89 år sedan i Östersund som nummer sex av åtta barn till Nilla och Allan Viksten.

Efter att ha tagit realen vid Östersunds högre allmänna läroverk utbildade hon sig till kartriterska, födde sonen Ingemar och flyttade så småningom till Stockholm där hon några år arbetade vid Skogsforskningsinstitutet.

En danskväll träffade hon en glad och dansant dalmas. De förlovade sig och Svea flyttade till Smedjebacken. De gifte sig i Hackås kyrka 1952 och sonen Lars föddes 1956. Under sina år i Smedjebacken har Svea bland annat arbetat i Ludvika kommun och i Norrbärke församling. Hon hade också i många år ansvaret för försäljning och distribution av svärfar Emils hårmedel.

Sin fritid ägnade hon i stor utsträckning åt föreningsarbete. Hon dansade folkdans, var medlem av lottakåren och var en av dem som byggde upp Barkenbygdens slöjdarförening vars ordförande hon också var. Hon representerade Centern i kommunfullmäktige och avslutade sin verksamma tid som medlem av kommunens Posamgrupp.

Fastän hon med tiden blev en naturaliserad dalkulla glömde hon aldrig sitt jämtländska ursprung. När striden om Ammerån stod som hetast ställde hon alltid upp och hjälpte till. Hon var en av de många hårt arbetande människor som såg till att allt fungerade när det drog ihop sig till revyer i Överammer och Stockholm.

Jag var hennes högt älskade lillasyster som hon bildligt talat bar på sina armar, stöttade och hjälpte. När hon nu slutat sitt långa, omväxlande och verksamma liv är jag djupt tacksam för att vi fick ha varandra så länge.

Inga-Maj Grankvist