Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartsjuk man försökte mörda sin exfru

Med flera i hoptejpade insulinsprutor hotade den svartsjuke mannen att döda sin tidigare hustru. Några timmar senare gjorde han också verklighet av dödshotet genom att hugga henne flera gånger i bröstet med en kniv. Nu har mannen åtalats för gärningarna.

Det var den 12 juli som dramat inleddes i en butik på Södra Backa i Borlänge. Där sökte mannen upp sin tidigare hustru som han varit separerad ifrån sedan i början av maj.

Mannen dök under förmiddagen upp i kvinnans butik där han låste dörren bakom sig. Därefter bar han in kvinnan i ett personalutrymme och hotade enligt åtalet med att döda henne genom att injicera höga doser av insulin i hennes kropp. Med sig hade han också ett antal insulinsprutor som han tejpat ihop och även tagit bort skyddshylsorna ifrån.

Med sprutorna hotade han sedan att döda både henne och sig själv om hon inte kom tillbaka till honom. Kvinnan lyckades dock ta sig förbi mannen i personalutrymmet och kunde fly ut ur butiken.

Någon timme senare, och då kvinnan återvänt till butiken, dök mannen ännu en gång upp. Tillsammans med kvinnan fanns då ytterligare en man som kvinnan börjat träffa efter separationen.

Den svartsjuke mannen drog nu fram en skarpslipad fiskekniv som han högg kvinnan flera gånger med i bröstet. Den andre mannen försökte gå mellan men blev då även han knivhuggen av mannen.

Trots detta lyckades de båda ta sig ut ur butiken där kvinnan tog skydd i en bil. Den fortsatte ändå knivmannen med att försöka ta sig in i bilen, samtidigt som den andre mannen försökte att hindra honom.

Flera personer som blev vittnen till händelsen hade då larmat både polis och ambulans som snart kom till platsen. Där omhändertogs kvinnan som fick föras i ambulans till Falu lasarett.

Även knivmannen fick föras till Falu lasarett efter att han fått skador då flera personer som kom till kvinnans undsättning. Mannen anhölls och häktades tre dagar senare av Falu tingsrätt. Han har också sedan dess suttit häktad i Falun.

Mannen, som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Smedjebacken, har nu åtalats för gärningarna. För den inledande händelsen mot kvinnan i butiken åtalas han för människorov och försök, alternativt förberedelse till mord. För knivattacken någon timme senare mot både kvinnan och mannen är brottsrubriceringen i först hand försök till mord.

I åtalet åberopar åklagaren ett stort antal vittnen till händelsen eller som inblandade anförtrott sig åt. Flera fynd i den åtalade mannens bil, bland annat en nyinköpt kikare, visar på att han från en parkering i närheten spionerat på sitt ex och inväntat den man hon träffat. I ett brev till en närstående ska mannen enligt åtalet också ha erkänt att han tänkt döda dem båda.

Bland bevismaterialet finns också början till ett testamente som mannen tvingade kvinnan att skriva under den tid han höll henne instängd under hot med insulinsprutorna.