Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svarthalkan - osynlig och livsfarlig

Hala vägar har legat bakom flera olyckor i Dalarna i veckan. Svarthalkan är extra förrädisk.

Ett tunt islager kan snabbt bildas på asfalten när fuktiga vägbanor fryser. För bilisterna blir svarthalkan ofta överraskande, då väglaget kan ändras på bara några meter.

Under gårdagen intrfäffade fem olyckor där halka misstänks vara en av orsakerna. I Ulvshyttan, där två unga män omkom, var det extremt halt på olycksplatsen när räddningstjänst anlände.

Enligt Trafikverket försöker man förebygga svarthalkan genom att salta. Små mängder saltlösning eller befuktat salt sprids på vägen alldeles innan halka uppstår. Vägen genom Ulvshyttan var dock inte saltad när olyckan inträffade. Först efter olyckan kom en saltbil.

Hur märker du då den svårupptäcka halkan? Bäst är att lyssna på ljudet från däcken. När stänket från däcken upphör är det halt på vägen. Viktigast är att anpassa hastigheten när du som bilist misstänker att vägen är hal.