Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartenbrandts brottsbana – brott för brott

Lars-Inge Svartenbrandt är bördig från Avesta och har den senaste tiden bott i Borlänge. Men mest tid har den grovt kriminella mannen tillbringat i fängelse, mentalsjukhus eller på rymmen från dessa.

Redan som 14-åring gjorde Svartenbrandt sin kriminella debut och skickades då till ungdomsvårdskola. Tre år senare dömdes han till sitt första fängelsestraff och efter det har fängelsestraffen avlöst varandra.

Flera gånger har han rymt, eller försökt att rymma, under spektakulära former. Bland annat rymde han med 15 andra fångar från Kumlaanstalten i början på 70-talet. Dessutom försökte han, år 1981, tillsammans med en medfånge att rymma efter att han huggit en vakt med en skarpslipad tandborste.

Även under permissioner passade Svartenbrandt på att utföra nya grova brott. Bland annat rånade han Statoil i Borlänge under en permission från Säters sjukhus år 1990.

Flera gånger har Svartenbrandt offentligt lovat att han lämnat den kriminella världen. När han släpptes från fängelset år 2002 lovade Svartenbrandt att han skulle bli en hederlig man. Sex månader senare greps han, misstänkt för delaktighet i ett rån mot Systembolaget i Söderhamn.

När han släpptes från sitt senaste fängelsestraff, i slutet på förra året, trodde polisen att han var på rätt väg.

- Jag tror att han faktiskt har försökt att sköta sig den här gången, säger Mats Jonsson på kriminalunderrättelsetjänsten hos Dalapolisen.

Men återanpassningen till samhället har varit svår för Svartenbrandt. Med stora skulder och svartstämplad på arbetsmarknaden blir det nästintill omöjligt att livnära sig.

- Det är alltid svårt för kriminella att komma in i samhället igen, arbetsgivarna är ofta skeptiska och då finns det inte mycket att falla tillbaka på, säger Mats Jonsson.

Lars Ferm har den senaste tiden försökt att livnära sig på sin bok "...men saknar kärlek" och att hålla föreläsningar. Men han har fortfarande en skuld på över 100 000 kronor hos kronofogden.

Fakta:

1962. Döms till sitt första fängelsestraff för stöld och hot mot tjänsteman.

1969. Gör han väpnat rån. Under tiden i fängelset rymmer han flera gånger, bland annat i en sopbil tillsammans med flera andra fångar.

1979. Rymmer från fängelset, rånar en post, skottskadar en polis och tar fem personer som gisslan. Grips efter ett par dagars polisjakt i Göteborg.

1986. Rånar ett postkontor i Uppsala under en permission från Säters sjukhus.

1990. Rånar en bensinstation i Borlänge, även denna gång på permission.

1992. Bara ett par dagar efter att han släppts ut från Säters sjukhus, iförd peruk och mustasch från Buttriks, rånar Svartenbrandt en bank i Stockholm.

2001. Ett års fängelse för misshandel av fru och barn.

2002. Släpps från fängelset och lovar att hålla sig borta från kriminalitet. Sex månader senare grips han misstänkt för inblandning i ett rån mot Systembolaget i Söderhamn.

2007. Kommer ut efter avtjänat straff på Norrtäljeanstalten.