Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svarta karameller med Aino Trosell

Aino Trosell är bokmässeaktuell med novellsamling Krimineller. Här får vi åter bekanta oss med antideckarhjältinnan Siv Dahlin men också med ett verkligt mord i Lima.

Aino Trosell är en van bokmässedeltagare, hon har varit här i stort sett varje år sedan början av nittiotalet. För två år sedan stod Hulda, den vandrande kullan från romanen Hjärtblad i centrum. I år är antideckarhjältinnan Siv Dahlin tillbaka.

Titeln på Aino Trosells senaste bok är Krimineller, ordet ska associera till novell, kriminalnovell och karamell.- Lite svarta karameller som man ska sätta i halsen. Det är tänkt att man ska kunna sätta i sig en kriminell varje kväll.

– Men då får man kanske räkna med att inte få så mycket nattro, säger hon när vi äntligen lyckats hitta en sittplats i bok- och författarmyllret.

Aino Trosell, som är uppvuxen i Malung, har skrivit ett tjugotal böcker och räknas till en av de mest framstående inom arbetarlitteraturen. Men hon har länge växlat mellan olika litterära genrer, deckare är en av dessa.

Krimineller är en liten blodig sorbet mellan de andra böckerna. Med Krimineller har Aino Trosells skapat en egen genre. I flera bemärkelser, hon har nämligen tagit patent på ordet.

Två av historierna i Krimineller bygger på verkliga händelser. Det fortfarande olösta knivmordet på Selma Dahl i Lima 1971 är en av dem. Aino Trosell har gått igenom den omfattande polisutredningen vilken innehöll över 600 förhör.

Vad fick dig att intressera dig för Selma Dahl-fallet?

– Det här är ett av två mord som skett totalt under min levnad i Malung. Alla vet om det, att det inte klarades upp, och att det var fruktansvärt brutalt. Vad var motivet? Det är en stark hang up för folket i Lima.

Mordet fick hela trakten att koka, säger hon.

– Alla anklagade varandra. Var du det minsta avvikande låg du risigt till.