Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt med internet och mobil i byarna

SMS kommer fram efter en vecka. Varken mobilen eller internetuppkopplingen fungerar. Nu vill boende i Ryggenområdet och österut ha snabba åtgärder för bättre täckning.

– Att studera eller driva företag från någon av byarna här fungerar inte om man är beroende av internet, säger Ryggensjöföreningens ordförande Emma Åberg.

Dessutom finns oron för att inte kunna kommunicera med omvärlden om den händer något.

Det handlar om situationen för de boende i glesbygden öster om Falun: Ryggen, Fäbodsjön, Långtäkts fäbodar, Lottbo, Vargsjön och Långsjön.

Byarna har cirka 50 bofasta. Under sommaren vistas cirka 150 personer i området.

Ryggensjöföreningen har undersökt möjligheterna att använda internet och mobiltelefon i området genom en enkät. Det visar sig visar att bristerna är omfattande.

Emma Åberg konstaterar att olika operatörer för mobiltrafik och internet fungerar olika bra.

– Teleoperatörerna som de boende använder varierar, men flera upplever att internet och mobiltäckningen blivit sämre, säger hon.

Som det är nu fungerar inte ens de fasta telefonerna i området utan störningar. Nu är Ryggensjöföreningen oroad över att även det fasta telefonnätet monteras ned.

– Många har sina fasta telefonabonnemang kvar. Vi skulle inte klara oss här utan fasta telefoner, säger föreningens ordförande Emma Åberg.

När Ryggensjöföreningen hade sitt årsmöte i somras, togs beslut om att föreningen ska driva frågan om oron för att det fasta nätet tas bort och täckningsproblematiken.

I en skrivelse till Säters kommun, Falu kommun och Post och telestyrelsen beskriver Emma Åberg och Karl-Olov Hedler från Ryggensjöföreningen hur situationen för de boende är.

– Jag hoppas att de lyssnar på oss, säger Emma Åberg.

Föreningen hoppas på snabba åtgärder som förbättrar internet och mobiltelefontäckningen i området.

Kommunikationschef Åsa Hedin, Falu kommun har tagit del av skrivelsen från Ryggensjöföreningen. Hon konstaterar att det finns många olika operatörer på marknaden. Falu kommunen samarbetar med en mängd olika organ i frågan.

– Post och telestyrelsen är en samarbetspartner. Staten, länsstyrelsen och EU när det gäller fiberoptikutvecklingen i kommunen. Falu kommun består ju till stor del av landsbygd och att få mobiltelefon och internettäckning i alla delar är en ständigt pågående process, säger Åsa Hedin.