Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svart i tv-rutorna

De flesta I Envikenområdet tar sin tv-signal från Spånsanmasten i Borlänge. Där finns hela utbudet, till exempel alla kanaler som hör till Boxer-paketen. Nu är Spånsanmasten lätt nedisad, längst uppe på spiran, vilket kan påverka bilden för dem som bor i ytterkanterna av sändningsområdet.

- Enviken kan höra dit. Vi har tekniker ute i området som mäter in signalerna, berättar Lennart Ivarsson som är informationschef på Teracom, som sköter master och bredband.

Det finns en mindre station i Enviken, som sänder SVT-kanalerna och TV4.

- Men jag rekommenderar inte att folk går upp på taket och riktar om antennerna. Det här problemet ska vara övergående, säger Ivarsson.

I landet finns 54 större master, som Spånsan, och 650 mindre, som den i Enviken. Programbolagen bestämmer hur hög täckningsgrad de ska ha. Sveriges television kräver att 99,8 procent av alla fastboende ska nås av deras signaler, därför sänder SVT från alla stora och mindre master.

Andra, till exempel Boxer, bara kräver 98 procents täckning. De sänder från alla stora master, men bara ett 30-tal mindre. Och inte från Enviken.

Det här med tv-signaler är ingen exakt vetenskap.

- Det är inte säkert att alla hushåll i Enviken skulle få bättre bild om de riktade antennerna mot stationen där, de kan få bättre bild från Borlänge, säger Lennart Ivarsson.