Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt i Malungscentrum för de rörelsehindrade

/
  • Undersökte. Elever som testade handikapptillgängligheten i Malungs centrum. I rullstolarna från vänster Lina Livendahl, Louise Persson, Frida Gustafsson och Caroline Andersson. Stående från vänster läraren Conny Jansson, Anna-Lena Åhl-Persson, Annette Nylander, Kim, Therese Arvidsson, Frida Perjos, Linnea Bengtsson, Elin Jansson, Sofia Edel, Therese Rydbäck och Lisa Kätterer.
  • För brant. Trottoarkanter, trappsteg och branta ramper gör att Linnea Bengtsson i rullstolen och Caroline Andersson tycker att det är onödigt svårt för rörelsehindrare i Malung.

Annons

- Det är inte lätt att vara rörelsehindrad i Malung. Trottoarkanter och trappsteg gör det svårt att komma fram och in i butiker. Många av de ramper som finns vid affärerna är alltför branta för att en rörelsehindrad ska kunna ta sig upp med egen kraft, konstaterade Linnea Bengtsson och Caroline Andersson.

Motions- och friskvårdsledarkursen vid Folkhögskolan har haft en temavecka kring handikappfrågor. De har testat olika aktiviteter som rörelsehindrade kan klara av, som rullstolsdans och rullstolsbasket.

De har även gjort en granskning av Malungs centrum för att se hur det är planerat och anpassatför rörelsehindrade.

- Vi skulle nog inte vilja bo i Malung om vi var rullstolsbundna, konstaterade Linnea och Caroline medan de baxade rullstolen uppför en brant ramp.

Gågatan i Malung är ett exempel på hur det inte borde se ut. Till nästan alla butikslokaler längs gatan är det trappsteg. Butikerna är i och för sig hjälpsamma med att lägga ut ramper, men det är ändå ingen lyckad lösning:

- En rullstolsburen som kommer ensam måste hitta någon ute på gatan som kan gå in i butiken och be om hjälp med rampen. Den rullstolsburne måste sedan ha hjälp av någon stark person för att komma uppför den lutande rampen. När man till slut kommer in i butiken efter att ha besvärat känner man kanske som ett tvång att behöva handla. Kanske avstår man hellre från att besöka en sådan butik för att inte vara till besvär.

Kanske är det dags att det lyfts fram igen om kommunen och samhället ska klara kommande krav för handikappanpassning och tillgänglighet för alla. Krav som ligger bara något år framåt i tiden.

Elevernas undersökning av centrala Malung ur handikappsynpunkt ska sammanställas till en rapport, som kanske kan ligga till grund för ett bättre handikappanpassat centrum.

Mer läsning

Annons