Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Svårt att veta innan man sätter skopan i marken"

– Det ingår bara 120 ton fyllnadsmassa i det fasta priset, förklarar byggaren.
Enligt denne är det normalt förfarande att reservera sig mot ökningar som rör själva grundarbetet. Detta ska även framgå av offerten.

DT har talat med byggaren som Daniel Haglund ligger i tvist med. Denne förklarar att han hade reserverat sig för att markarbetet kunde bli dyrare.

– Kontraktet är juridiskt bindande men är egentligen värdelöst om det inte finns handlingar som beskriver vad man köpt, som ritningar, offert och leverensbeskrivning. När jag offererade skrev jag att det ingick 120 ton fyllnadsmassa i det fasta priset. Innan man skriver kontrakt går man igenom offertbeskrivningen minutiöst.

Enligt byggaren är detta normalt just när det gäller grundarbetet, vilket familjen ska ha varit informerade om.

– Man gör så eftersom man inte vet hur det ser ut förrän man sätter skopan i marken. När vi började gräva såg vi att marken var otjänlig att lägga en kåk på, det var gammal myrmark.

För att komma närmre det sanna priset kan man göra en provgrävning.

– Men allt ovan mark är lätt att räkna på, säger byggaren.

Vad gäller de andra extrautgifterna under byggtiden, menar han att det var sådant som Daniel Haglund själv efterfrågat.

– Han ville göra förbättringar hela tiden medan vi höll på. Vad gäller dräneringen så blev det fel, men det var vi dit och rättade till. En byggare kan aldrig vara felfri, men ska rätta till om det blir fel.