Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att tolka lag om skyddsjakt på varg

De senaste veckorna har tre vargar skjutits under jakt i Dalarna, vilket anses som anmärkningsvärt.

Annons

Jaktförordningen har under de senaste åren förändras när det gäller skyddsjakt på rovdjur, och ger nu bland annat rätt till alla i jaktlaget att skydda jakthunden om den angrips av exempelvis varg.

– Vi har tre skjutna vargar på väldigt kort tid, vilket inte hänt tidigare, säger Lena Berg som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Vargarna har skjutits enligt skyddsjakt på enskilds initiativ, i avseende att skydda jakthundar som blivit angripna. I Svartnäs och i Lima sköts vargarna på söndagen eftersom älgjakten startat tidigare där. Den 29 september, under en jakt på hare och räv, sköts också en varg som angrep en hund utanför Grängesberg. Polisen misstänker inget brott i samband med de tre skjutna vargarna.

I den 28 paragrafen i jaktlagen beskrivs det hur rovdjuret måste skrämmas först innan det som sista utväg får skjutas, " rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet".

– Det är en väldigt speciell lagstiftning som inte är uppföljningsbar. Det går ofta inte att avgöra om den som skjutit har gjort allt för att skrämma bort rovdjuret, uttrycker Berg.

All rapportering om skjutna vargar går nu direkt till Länsstyrelsen. Länsstyrelsens besiktningsman gör en bedömning och rapporterar sedan in till polisen.

Enligt jaktlagen finns några skäl till skyddsjakt. Det första är när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret, eller att rovdjuret i omedelbar närhet har dödat eller skadat andra tamdjur. Det andra är när rovdjuret befinner sig i en inhägnad avsett för skötsel av tamdjuret och att det finns skälig anledning till att befara ett angrepp där. Den sista anledningen är när rovdjuret angriper eller skadar tamdjuret eller " om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående".

Citatet öppnar för olika tolkningar när det gäller exempelvis jakthundar, som numera innefattas i lagen. Enligt jaktlagen så kan alla personer i jaktlaget ha rätt att skydda jakthunden om den angrips.

– Lagen har ändrats många gånger de senaste åren. Nu är den ytterligare utökad för att tydligare omfatta jakthundar, avslutar rovdjurshandläggare Lena Berg.