Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att stoppa tjuvfisket av kräftor

Att fiskare får kräftor stulna direkt ur burarna under kräftfiskesäsongen är ingenting nytt.
Men det är svårt att få bukt med problemet - det menar både polisen och Borlänge centrala Fiskevårdsförening.

I helgen inleddes årets kräftfiske och redan har fiskare fått kräftor stulna ur sina burar.

– Vi vet att det förekommer, men hur vanligt det är kan jag inte säga, säger Rune Andersson i Borlänge centrala Fiskevårdsförening.

Föreningen säljer fiskekort till de som köpt fiskerätter av Borlänge kommun och sköter dessutom tillsyn när det är dags för kräftfiske.

– Men tillsynsmännen kollar bara att fiskaren har tillstånd att fiska. Vi kan nog inte begära att de ska göra mer, säger Rune Andersson.

Han menar att det i stället är upp till varje enskild fiskare att hålla koll på sina burar.

– Var och en får ha uppsikt över sina egna burar och ska du vara säker får du ta upp burarna nattetid. Det är oerhört tråkigt att det här förekommer men jag vet inte hur vi ska bli av med det. Det är ingenting som vi i föreningen kan göra någonting åt, säger Andersson.

Hos polisen är det ett lågt prioriterat ärende.

– Jag har inte fått något om tjuvfiske på mitt bord efter helgen, men det kan vara direktavskrivna ärenden. Sådana här ärenden är svåra att utreda, säger Jan Barck som är utredare på Borlängepolisen och menar att det ofta inte finns några spår att gå på.