Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att hitta lokaler för härbärge

Nyligen bildades en arbetsgrupp för att starta ett härbärge för EU-migranter som kommer till Falun. Men att hitta tak över huvudet åt dem har visat sig vara svårare än först man trodde.
– Hoppet är att någon ska kliva fram och säga "det här får ni hyra under vintern", säger Anki Sylwan, diakon på Svenska kyrkan.

Tio bostadsaktörer har fått förfrågan om de kan tänka sig hyra ut sina lokaler till EU-migranterna. Samtliga har sagt nej. De som blivit tillfrågade har upptäckt att deras lokaler är för trångbodda eller inte lämpar sig för boende.

– Jag har full förståelse för det här. Det är ju en process som tar tid och det är med väldigt kort varsel vi har börjat leta, säger Anki Sylwan.

Målet är att projektet Vinternatt Falun ska påbörjas den första november. Men om inte boplatser har hittats innan dess kommer arbetsgruppen fortsätta sitt sökande.

– Alla lokaler är av intresse. Det viktigaste är att det finns dusch, toalett och plats för madrasser. Därefter löser vi övriga behov, som exempelvis matlagningsutrymmen, kylskåp och tvättmaskiner på egen hand, säger Anki Sylwan.

Hon vädjar nu till andra aktörer i kommunen att höra av sig om de har tillgängliga utrymmen under vintern.

– EU-migranterna är utsatta och behöver hjälp, säger Anki Sylwan.