Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårare få ledigt även i Smedjebacken

Skolledningen i Smedjebacken följer, precis som grannarna i Ludvika, Skolverkets skärpta direktiv när det gäller att bevilja elever ledighet från skolan.

Annons

– Ja, vi följer Skolverkets instruktioner. Det innebär en utökad dialog för att komma fram till om ledighet kan beviljas, säger förvaltningschef Maria Ronsten.

Inför terminsstarten lades det på kommunens hemsida upp ett förtydligande kring vilka regler som gäller för att elever ska kunna ges ledigt från skolan på icke lovtid.

Där står bland annat: "Enligt grundskoleförordningen får mentor bevilja sådan ledighet för högst två dagar i följd och sammanlagt högst fem dagar under ett läsår. Om det finns särskilda skäl, får rektor bevilja längre sammanhängande ledighet mer än två dagar i följd och sammanlagt högst tio skoldagar under ett läsår med avdrag för de dagar som mentor kan ha beviljat."

Skärpningen är en följd av att det på senare år blivit allt vanligare att föräldrar begär ledighet för barnen för att kunna åka på semesterresor, som generellt är billigare då det inte är skollov.

Men skolplikten måste följas och precis som i Ludvika, vilket tidningen berättade om förra veckan, gäller nu i Smedjebacken att en tidig kontakt från föräldrahåll måste tas med ansvariga på skolan. Då kan en eventuell ledighet beviljas, förutsatt att eleven via planering och hemstudier kan tillgodogöra sig allt skolarbete.