Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårare att få ledigt från skolan

Inför detta läsår gick Skolverket ut och tydliggjorde att ledighet från skolan inte ska beviljas på för lösa grunder.
Bakgrunden är att allt fler billiga resor på icke lovtid gjort att elever inte fullgör skolplikten.
Nu hakar Ludvika på och skärper tillämpningen.

– Ja, vi kommer att ha större restriktivitet. Det är ju faktiskt ingen rättighet att vara ledig från skolan, säger skolchef Barbro Forsberg Nystedt.

Det betyder emellertid inte att det från och med nu är tvärnobben gällande att söka ledigt från skolan för exempelvis en resa med familjen.

– Men vi kommer att vara noggrannare med att prova ledighetsansökningarna, utifrån att eleven ska kunna nå resultaten.

Barbro Forsberg Nystedt uppmanar vårdnadshavare att i god tid inleda diskussioner med lärare och kanske också med rektor på den aktuella skolan för att reda ut om det finns möjlighet att få ledigt för eleven.

– Då finns det möjlighet att titta på individuella bedömningar och möjlighet att ändå nå upp till kunskapskraven, trots en eventuell ledighet.

Grunden är att varje elev ska gå 178 skoldagar per läsår, allt utifrån den skolplikt som finns reglerad i Skollagen.

– Vi vill ju att alla barn ska lyckas.

Samtidigt är såväl tjänstemännen som politiker inom social- och utbildningsnämnden medvetna om att det för många familjer är allt för kostsamt att köpa de dyrare semesterresor som erbjuds under skolloven.

– Vi förstår verkligen att många vill resa när det är billigare. Därför har vi nu börjat titta på möjligheter att ha mer flexibla lov, säger Barbro Forsberg Nystedt.

Det skulle kunna fungera så att exempelvis sport- eller påsklov kan tas under ett visst intervall av veckor och att det finns möjlighet till lärarledda studier under hela perioden, kanske genom undervisning växelvis på olika skolor eller via att det under perioden åtminstone finns någon lärare i tjänst på varje skola.

– Det är det här vi nu har i uppdrag att börja titta på, jag och rektorerna. Men först och främst gäller nu, om ledighet önskas för en elev, att det planeras ordentligt genom att kontakt tas med skolan i ett tidigt skede.