Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra tider för hockeyklubben

– Fler föräldrar måste engagera sig i föreningsarbetet om SHC ska överleva.
Den varningsflaggan hissar flera i Smedjebacken HC:s ledning. Klubben brottas dessutom med ekonomiska problem.

Annons

Tiderna förändras och inte alltid till det bättre. Föreningar på mindre orter har fått det allt tuffare. Sponsorer hoppar av och allt färre vill aktivt delta i föreningsarbetet.

Ishockeyklubben Smedjebacken HC bildades 1987 och hade under många år en stab med entusiastiska och engagerade personer. Då var det inga problem att tillsätta posterna i styrelsen, kommittéer, arbetsgrupper och organisationen runt A-laget. Vilket naturligtvis bidrog till att verksamheten fungerade tämligen smärtfritt.

Men det var då det. Nu 2014 ser det annorlunda ut.

Tidningen har träffat några som aktivt jobbar i SHC:s verksamhet och det är en ganska mörk bild som tonar fram.

– Jämfört med förra säsongen har vi tappat 150 000 kronor i sponsorintäkter och det märks, säger klubbens kassör Camilla Eriksson.

Dessutom dras SHC med en gammal skuld från en säsong då klubben gick 800 000 kronor back.

– Då tvingades vi ta ett lån på 600 000 kronor och det har vi ännu inte betalt av, det är cirka 350 000 kronor kvar på det, berättar Patrik Broman i sportkommittén.

Smedjebacken HC omsätter runt 1,5 miljoner kronor.

– Ett sätt att få in pengar är att ordna aktiviteter som cuper, knytis och som nu till helgen då vi kör företagshockey, säger Chanett Borsje som är sekreterare i styrelsen och med i aktivitetsgruppen.

Däremot är A-lagets hemmamatcher för det mesta en förlustaffär.

– Kommer det 100 åskådare så går vi minus. Bland annat är domarna väldigt dyra, tycker Andreas Boström i sportkommittén.

Det som ekonomiskt räddar klubben är hockeyskolan på sommaren.

– Utan den skulle vi gå i konkurs, fastslår Boström.

Anders Björnestam i sponsorgruppen påpekar att hockeyskolan drar en hel del folk till Smedjebacken som under en vecka bor och spenderar pengar i Smedjebacken.

– När det gäller hockeyskolan tycker jag att kommun borde stötta oss, tillägger Björnestam.

Tufft ekonomiskt ja, men det kanske största problemet är att få fler att aktivt jobba i föreningen.

– Vi har 95 barn som aktiva i klubben och många föräldrar gör allt för sitt barns respektive lag. Det är bra, men fler måste göra allt för föreningen, betonar Andreas Boström.

Boström säger det saknas folk på flera poster och att det i dag är ett tiotal personer som i stort sett får dra hela lasset.

– Vi behöver tio–tolv till för att föreningen ska fungera bra. Vi har försökt att få fler att ställa upp men...

Positivt är i alla fall att SHC sedan ett par månader tillbaka har en fulltalig styrelse viket man inte haft på flera år.

Andreas Boström avslöjar också att klubben tagit en kontakt med Ludvika Hockey för att förutsättningslöst prata om den framtida hockeyn i Västerbergslagen.

– Något måste göras. Frågan är vad.

Annons