Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svår kärlek på exakt språk

Vonna Y Svantesson gör en lovande debut med romanen Bukar och fenor. Handlingen utspelar sig i norska Arktis. Det är en miljö som författaren känner väl, liksom norra Dalarna.

Vonna Y Svantesson har arbetat som tandläkare, turistvärd, fiskeguide och skinnskräddare i Särna och Grövelsjön.

Romanen är hennes examensarbete under författarutbildningen vid Lunds universitet, och samtidigt en fullgången roman. Den lyser i sitt poetiska, exakta språk, särskilt i beskrivningen av den arktiska naturen. Ett nordiskt ljus skimrar genom hela berättelsen.

Den tonen förstärks av att norska språket vävs in i korta slingor, kapitelinledningar med dagboksanteckningar och sms. Eller som när Tor-Odin ber Disa ligga i armkroken. Och hennes smeknamn, lille.

Varken för litet eller för mycket sägs. Här finns utrymme för fantasi och inre bilder. På drygt 200 sidor skildras Disas och Tor-Odins tretton år långa relation ur tre perspektiv, parets och den andra kvinnans.

Disa och Tor-Odin är ett omaka par. Disa kommer till fiskeläget för att arbeta som tandläkare. Hon är tio år äldre än Tor-Odin. Han sköter kiosken i byn. Det är inledningen på ett passionerat förhållande som växer till den stora kärleken.

Han, storväxt, med snuset under den mustaschprydda läppen, skoterjackan, fiskeredskapen, coca-colaburkarna och pubkompisarna.

Hon med sin spröda kropp och sin äventyrslystnad som tar henne från Skåne till de norska fjällen, fjordarna, vildmarken. Båda med sin längtan efter kärlek och med sin osäkerhet inför att göra sig så sårbara.

Uppbrott, svartsjuka, otrohet, triangeldrama. Det blir finalen för den stora men svåra kärleken.