Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVAR DIREKT: KD – Alliansens släktband förbises på ledarsidan

Det gick inte att tolka DT-ledare 181117 på annat sätt än att DT, numera, förespråkar den avsatta S-MP-regeringens fortlevnad, fast nu utvidgat till att omfatta även liberala C och L:

 

”Ett första steg (läs: för C och L) vore att undersöka vad konkreta regeringsförhandlingar med S och MP kan ge. Där finns en väg framåt, som inte prövats ännu. Det är, efter två förvirrade, förbittrade månader, svårt att se ett bättre alternativ”, heter det allra sist i Nordebos ledare.

KD Dalarna beklagar verkligen att länets klart största tidning, på sin viktiga liberala ledarsida, avvisar en regering på alliansens grund och med en statsminister från alliansen, det vill säga går helt emot vad de fyra allianspartierna så tydligt gemensamt gick till val på.

 

Det var inte vad DT:s ledarredaktion stod för under valrörelsen.

 

Oavsett vad som skett efter valet vågar vi hävda att den tydligaste och mest naturliga sakpolitiska värdegemenskapen i svensk politik alltjämt finns mellan de fyra allianspartierna M, C, KD och L. Fullt lika naturligt och självklart är inte att tvinga S att föra alliansens ekonomiska politik - och dessutom få V att svälja detta.

 

Långvariga familjeband, även politiska sådana, bryts inte upp hur som helst och kan inte förbises när en ny regering skall till - just därför att vi fyra partier i alliansen är värderingsmässigt i släkt och alltså hör ihop, också i dessa svåra stunder.

 

Lennart Sacrédeus (KD), Mora, 1:e ersättare riksdagen.

Torsten Larsson (KD), Dala-Järna, ordförande KD Dalarna.

 

SVAR DIREKT:

 

Sacrédeus och Larsson (båda KD) ska först och främst ha tack för sitt brev.

 

KD och DT:s ledarredaktion landar ofta på varsin sida i den politiska debatten (ja, jag tror att senast herrarna skrev till DT var efter att vi i en ledare konstaterat att riksdagen nog skulle klara sig lika bra utan partiet…). Det är inte konstigt att vi tänker olika. KD är ett konservativt parti. Ledarredaktionen är oberoende liberal. 

 

Ändå förenas vi i alliansnostalgin. Under Fredrik Reinfeldt var den ett viktigt frihetsprojekt och dess framgång bröt socialdemokratins dominans i svensk rikspolitik. Lokalt och regionalt vinner allianser fortsatt viktiga segrar – mest notabelt med det sedan 1926 i tilltagande grad efterlängtade maktskiftet i Landstinget Dalarna!

 

Men Sacrédeus och Larsson kan knappast vara förvånade över att ledarredaktionen öppnat för samverkan över blockgränsen. I en lång artikelserie våren 2017 redogjorde vi för vår syn på SD. Där stod bland annat (170320):   

 

"För DT:s ledarredaktion måste allianssamarbetet, om det även i framtiden ska ha ett existensberättigande, syfta till större saker än att se till att landet inte leds av en socialdemokrat. Det måste, som under Reinfeldt, handla om en ekonomisk politik för lägre skatter på arbete, reformer av välfärdssystem och lägre trösklar in på arbetsmarknaden, samt, inte minst, en fortsatt svensk utveckling mot globalisering, fri rörlighet, internationell samverkan och en fortsatt europeisk integration."

 

Om Sacrédeus och Larsson tror att detta går att åstadkomma med att i varje avgörande omröstning vara beroende av ett nationalistiskt och protektionistiskt parti som SD så lurar de sig själva.

 

Även Centerpartiet och Liberalerna var valrörelsen igenom tydliga med hur de ser på SD. De gör nu vad de lovade.

 

Gabriel Ehrling Perers

Politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel