Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Norberg lever på hoppet ett år efter skid-VM i Falun

Kommunstyrelsens ordförande Susanne Norberg (S) slår fast att skid-VM var en succé. Samtidigt beskriver hon de konkreta långsiktiga effekterna endast i termer av förhoppningar och känslor. Och bostadsbristen sätter stopp för den eventuella inflyttningsvåg som skulle komma i VM:s spår.

Annons

– När man tittar tillbaka är det bara att konstatera att det var en succé. En succé för de tävlande, en succé för Falun och för alla som varit med i arbetet, säger Susanne Norberg.

Hon var inte med när VM-processen inleddes, utan kom in i bilden 2014. Som kommunstyrelsens ordförande blev hon naturligtvis involverad på en hög nivå i arbetet. Och hon är övertygad om de positiva effekter VM haft.

– Jag tror att vi kan hoppas på turismen, att folk kommer tillbaka för att besöka Falun.

I en intervju med Sveriges radio inför VM menade Susanne Norberg att befolkningen skulle öka som en direkt följd av VM. Hon hoppades på 600 personer per år, en fördubbling mot det som varit normalt de senaste åren. Trenden pekar dock i motsatt riktning. Förra året ökade Faluns befolkning bara med 139 personer.

– En vision måste man alltid få ha och vår vision var att vi skulle få 600 nya medborgare i Falu kommun. Det har inte sett så ut, men jag är glad att siffrorna är positiva. Jag tror att det beror på att vi inte har fastigheter – hyresrätter och bostadsrätter att erbjuda. Det är jättetufft på bodstadsmarknaden.

Men det är ju inget nytt?

– Nej, men vi har en politisk vision för att öka byggandet. Men det tar sin tid.

LÄS OCKSÅ: Kommunens egen positiva motartikel får kritik.

Risken finns naturligtvis att kommunen missar chansen att rida på uppmärksamheten från VM när det tar en sådan lång tid innan det ens är möjligt att flytta hit. Susanne Norberg är dock fortsatt hoppfull:

– Min förhoppning är att när man har kommit hit har man sett Falun från en positiv sida. Många vill komma tillbaks och se Falun mer – tanken är också att här kanske man vill bosätta sig någon gång i framtiden. Men jag är glad att de är här som besökare och turist också.

Var du för snabb i prognosen?

– Ja, men jag tror att vi kommer att justera de siffrorna, om inte i år så kommande år. Det är fortfarande efter VM!

Då kan man lägga allt på det kontot?

– Låt oss vänta ett tag till, ett år är inte långt.

Hur har ni använt er av den här uppmärksamheten?

– Vi har ju haft många som varit med i bland annat Beyond skiing. Det gäller att ta vara på det nätverket och med förenade krafter lyfta fram den positiva bilden av Falun.

Vilka effekter kan man mäta?

– Hur man mäter och mäter, jag kan i alla fall säga att i dag har jag hört att besökssiffrorna har ökat i Dalarna och jag kan hoppas att det kan vara en effekt av VM. Många vill komma tillbaks och se Falun inte minst sommartid.

Falu kommun gav strategi- och analysföretaget Ipsos i uppdrag att titta på effekterna för kommunen. De skrev i sin sammanfattning att det är svårt att leda i bevis att Falun till följd av just skid-VM uppfattas som en mer attraktiv plats och att det i förlängningen leder till fler turister, ökad inflyttning till kommunen eller att fler företag väljer att göra investeringar i Falun/Dalarna.

Hur ser du på det?

– Ja, det kanske det är men jag känner ändå en positiv anda när jag träffar människor där ute.

LÄS OCKSÅ: Hoppbackarna för 175 miljoner står oanvända.

Skid-VM i Falun hade två delar, dels anläggningskostnaderna som slutligen landade på 249,8 miljoner kronor, och dels driften av själva arrangemanget. Det ekonomiska bokslutet för VM-bolaget är ännu inte offentligtgjort, det kommer om någon månad. Det har dock klart att arrangemanget gav ett överskott på 42 miljoner, varav 65 procent gick till Falu kommun. Arrangemangsbolaget har alltså inte stått för investeringskostnaderna – det har i förlängningen faluborna gjort.

– Vi har ett gammalt beslut i början av 70-talet att vi skulle bygga en arena. Den ska vi ta vara på. Vi har haft ett underhåll och det kostar att ha en sådan arena i skick, säger Susanne Norberg.

– Hur den vinst som gjorts ska disponeras är inte bestämt än. Det förs en dialog nu. Ur fördelningen som ska göras av den vinst som tillfaller Falun kan jag inte kommentera i mer detalj än.

Hur långt fram ligger ett beslut om vinsten?

– De närmaste månaderna.

Finns det något ni hade kunnat göra annorlunda?

– Det ska väl de som inte känner sig delaktiga svara på.

– Det är inget som jag kan säga på rak arm. Jag tycker att det har fungerat väldigt bra.

Ska vi söka ett nytt VM eller inte?

– Om vi söker VM igen hoppas jag att vi inte väntar för länge, så vi inte hamnar igen i en diskussion om vi ska renovera en gammal arena.

Hoppbackarna får inte stå och rosta bort?

– Nej, men jag tror att de kommer att användas flitigt. Det är ett av våra finaste besöksmål nu i Falun, tillsammans med gruvan, Carl-Larssongården och så.

De ska inte användas som backhoppningsbackar, utan som turistmål menar du?

– Både och. Jag hoppas verkligen att man kommer att använda dem som hoppbackar.

LÄS OCKSÅ: Runnberg: "En kommun ska hålla hårt i skattepengarna.

LÄS OCKSÅ: Skidförbundet tar inget ansvar för backarna.

LÄS MER: Här hittar du fler artiklar om skid-VM i Falun - ett år efteråt