Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanna knep guldet åt Sverige

Susanna Söderman från Hedemora tog hem förstaplatsen i EM Unga Bagare. Tillsammans med Linn Danielsson från Dala-Järna knep hon också guldmedaljen åt Sverige.

– Det känns helt galet stort, säger Susanna Söderman.

Under torsdagen avgjordes EM Unga bagare i Rouen i Frankrike. Susanna Söderman och Linn Danielsson tävlade som de svenska representanterna från det Svenska Bagarlandslagets juniorlag.

Sedan i maj i år har de legat i hårdträning inför mötet med de europeiska motståndarna.

– Vi fort vi fått en ledig stund har vi tränat. Vi har inte haft så mycket fritid, men jag är så glad att det gav resultat, säger Susanna Söderman.

De främsta konkurrenterna visade sig vara värdlandet Frankrike och Danmark.

Det är fem moment som utförs i EM Unga Bagare: matbröd, vetebröd, wienerbröd och skådebröd. Bagarna får fem timmar på sig – sedan ska resultat visas upp för juryn. De bedömer bakverken utifrån smak, färg, jämnhet och vikt.

Årets tema var OS, ett tema som de svenska bagarna gick in för med stor entusiasm.

– Jag bakade ett skådebröd som såg ut som en OS-fackla, en fralla som såg ut som en eld och matbröd med skidåkare gjorda med schabloner av kakao, berättar Susanna.

Totalt vann Sverige fem av åtta kategorier. Susanna vann "Bästa vetebröd" och Linn Danielsson "Bästa kreativitet".

– Vi stod och sjöng i bageriet, skrattade och hjälpte varandra till segern, säger Susanna.

Mest förvånad blev juryn av att svenskorna använde kardemumma i bullarna och att de blandade öl i brödet.

– De tittade på våra ölburkar och frågade "Jaså har ni styrkedryck under bakningen?". Absolut sa vi, men det var till brödet, säger hon.

Susanna Söderman arbetar på Magnus Johansson Bageri och Konditori i Hammarby sjöstad i Stockholm och kommer att fortsätta med det.

– Nu ska jag bara njuta, och fortsätta jobba hårt med det jag älskar att göra, säger hon.