Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supersuccé för Amanda Kjellberg – nu ställs hon mot R-G Bengtsson

Ekipaget Amanda Kjellberg och Carinthina Z, Borlänge RS, blev i söndags finalklart i en av svensk ridsports största tävlingar – Volkswagen Grand Prix.
I finalen deltar också de fem bäst placerade svenskarna på världsrankingen.
– Det är svårt att ta in. Jag har inte smält det än, säger Amanda Kjellberg.

För ett och ett halvt år sedan gjorde Amanda Kjellberg succé med Carinthina Z i Gagnef.

Då hoppade ekipaget 135 centimeter och 140 centimeter.

Senare under året klev man på höjden 150 centimeter utomhus.

Men det var för bara två månader sedan som inomhusdebuten på 150 centimeter kom – i Umeå.

På sista kvaltävlingen till Volkswagen Grand Prix som avgjordes i Strömsholm slog ekipaget till med en fin femteplats – och gick vidare som snabbaste häst med fyra fel

– Det är en helt fantastisk resa. Hon slutar aldrig att utvecklas, säger Amanda Kjellberg om Carinthina Z.

Katarina Zeinoff, ägare till hästen, instämmer.

– Hela året har varit en enorm bedrift, säger Zeinoff.

Säsongen har varit ekipagets bästa så här långt trots att det inte blev något SM då Carinthina Z åkte på en skada.

Men att det skulle gå så långt som till final bland de allra bästa i Sverige trodde hon inte. Tanken var att skaffa rutin inför nästa säsong.

– Det borde nästan inte gå. Jag tycker det är ganska sjukt. Nu ska jag tävla mot Rolf-Göran Bengtsson och jag är från Dalarna. Det är svårt att ta in. Jag har inte smält det än, säger Amanda Kjellberg, som ridit Carinthina Z i ungefär tre år.

26 stycken ekipage deltar i finalen, varav 21 är där efter lyckade kval. De övriga fem ryttarna är Rolf-Göran Bengtsson, Henrik Von Eckermann, Douglas Lindelöw, Peder Fredricson och Jonna Ekberg. Det är Sveriges fem bäst rankade ryttare i världen.

– Carinthina Z har tagit skadan som en nypa salt och bara hoppat bättre. Jag behöver inte be om ursäkt för att jag är där. Vi har kvalat dit på bra rundor. Det känns inte jobbigt att åka dit, det känns väldigt spännande. Vi är en underdog, säger Kjellberg.

Hur stort är det här för dig?

– Det är jättestort. Det finns inget svårare du kan göra i Sverige. De här gör det på heltid men för mig är det en hobby.

Amanda Kjellberg vill hålla en låg profil men hon berättar att det kan bli en framskjuten placering.

– Jag vill inte ha stora förväntningar på mig. Men jag känner att vi har något att göra där och absolut på den övre halvan. Jag är nöjd över att ha kvalat in men nu är det fullt fokus och vi ska ge de andra en riktig fajt, säger hon.

Det blir också första gången hon ställs mot världsstjärnan Rolf-Göran Bengtsson.

– Rolf-Göran Bengtsson åker aldrig på SM men åker hit för att vinna pengar. Jag kan inte uttala mig om det här är större än SM, men inofficiellt så är det större, säger Amanda Kjellberg som nu ska träna hårt innan resan ner till Flyinge går på måndag.

Finalen avgörs onsdag den 18 november.

– Jag ska ge allt och försöka sätta Dalarna på kartan, säger Amanda Kjellberg.