Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superis och fartrekord i Speed Weekend

Arrangören Landracing chansade och valde att köra årets Speed Weekend på Orsasjön i februari, i stället för i mars som man gjort tidigare år.
– Förhoppningen var att vi skulle få en hårdare is. Eftersom isläggningen kom tidigt i år kunde vi erbjuda den bästa isen under de fem år vi kört Speed Weekend. Förarna var helt enkelt supernöjda, säger Glenn Ocklund, Landracing.

Annons

Fredagen inleddes med dis och ett tunt snöfall. Även om man inte såg Orsasjön och den normalt vackra utsikten från E 45:an, så kunde Speed Weekend starta på utsatt klockslag.

– Nere på isen var sikten cirka 450 meter. Det gjorde det hela svårt säkerhetsmässigt på fartrekordrakorna, så vi valde att skicka en i taget, säger Glenn Ocklund.

Vädermässigt var förhållandena mycket bättre under lördagen.

– Det var klar sikt och det gjorde bland annat att det kom 13 sportflygplan och två helikoptrar.

– Isen på banorna var helt suverän. Är det för kallt är det lätt att isen blir "sprättig", vilket innebär att det far ut bitar av dubbarna. Nu låg temperaturen runt nollan och det gjorde att isen blev segare. Förhållandena var så bra att vi inte behövde ploga en enda gång under fredagen och hade bara en kortare paus under lördagen.

Den perfekta isen gjorde också att det gick snabbt.

– Speed Week noterade bland annat nytt rekord för toppfart/målgångsfart med 304,311 km/tim och medelfart med 294,502 km/tim. Den som svarade för bedriften var Andreas Martinsson, Saxdalen. Sammanlagt var det 87 förare som ställde upp i fartrekordgrenen.

Publikmässigt blev årets Speed Weekend också en framgång.

– Vi har inte kontrollräknat antalet besökare ännu, men gissningsvis var det cirka 5 000 betalande under lördagen och 500 - 600 under fredagen.