Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blev kung med Kings – nu är Törnros framtid i Dalkurd oklar: "Ska ha ett snack"

I våras saknade han både speltid och självförtroende.
Efter ett halvår i Kemi Kings är Erik Törnros tillbaka på hemmaplan – som kung.
Nu är framtiden oklar – trots ett år kvar på kontraktet med Dalkurd.
– Det känns inte som att jag skulle vilja vara på bänken i Dalkurd i Superettan nästa år, efter det här, säger Törnros.

Annons

En vår utan speltid på Domnarvsvallen förvandlades till en succéhöst i en grå hamnstad på den finländska sidan av Bottenviken.

För Erik Törnros har säsongen 2016 inneburit en berg-och-dalbana – både fotbollsmässigt och känslomässigt.

Men efter ett halvår i Kemi Kings är Erik Törnros nu tillbaka på hemmaplan.

– Jag har haft det fantastiskt faktiskt. Det har gått jävligt bra och jag har fått spela en fotboll som har passat mig väldigt väl. Inte så mycket possessionfotboll som i Dalkurd, utan mer hur vi kan göra mål snabbare. Jag har fått mycket inlägg på mig. Lite rakare, berättar Törnros för Sporten.

Det var just Dalkurds spelmodell som i mångt och mycket gjorde att Törnros inte riktigt fick det att fungera under våren, konstaterar han.

Vilket också föranledde utlåningen.

– Jag snackade med Poya (Asbaghi, tränare) här också... I ett possessionlag är jag en bra forward. Men med ett sånt här spel, som gynnar mig, då är jag en fantastisk forward. Dalkurd sa det till mig också, att "den här fotbollen är inte riktigt du". Och så var det ju.

Han erkänner dock att det var med viss besvikelse som han satte sig på flyget mot öst.

– Klart att jag var besviken eftersom jag inte hade fått en chans. Det hade varit skillnad om jag hade fått det och varit dålig. Men jag fick ingen chans och det var jag lite besviken på. Samtidigt, med facit i hand, är jag glad att det blev så här. Att jag fick komma bort och visa mig själv och alla andra att jag är en väldigt bra forward.

Succén i Finland kom omgående.

– Det var skönt att komma till ett lag där det räckte med några träningar innan de sa att jag var deras nummer ett. Att få det förtroendet direkt och känna att man kan slappna av, utan att tänka på om man kommer att spela eller inte.

Rawez Lawan och Erik Törnros.

Åtta mål på tretton matcher blev facit under tiden i Kemi.

– Jag fick en bra start, och sedan har det bara fortsatt. Men det är inte bara målen jag är nöjd med, utan mitt spel med boll och även att jag har fått löpa och visa min snabbhet. Jag har fått fokusera på anfallsspelet mycket. Nu har jag fått bevisa att jag håller på absolut högsta nivå.

LÄS ÄVEN: Sirius tillbaka i allsvenskan – hoppet lever för Dalkurd

Det finska ligaspelet avslutades den gångna helgen.

Kemi Kings var indraget i nedflyttningsstriden ända in i den sista omgången, men klarade sig på håret kvar i den finska högstaligan.

Ett faktum som man högst troligt har Erik Törnros relativt mycket att tacka för.

– Det var ett bra kollektiv, men jag tror att mina åtta mål var en bidragande faktor, om man säger så. Det enda man har fått höra från Kemi är att de är väldigt tacksamma för det jag gjorde för klubben. Och jag är också väldigt tacksam för att de tog emot mig och trodde på mig.

Vill de ha tillbaka dig?

– Ja, det tror jag att de vill (skratt).

Vill du tillbaka?

– Vi får se... Vi får se vad som händer den närmaste tiden.

Vad som händer beror till stor del även på Dalkurd.

Ett år återstår på kontraktet med Borlängeklubben.

Frågan nu, efter den gångna säsongen, är dock om det kommer att fullföljas.

– Jag har ju kontrakt med Dalkurd. Samtidigt har jag ju fått höra att jag inte passar in där och jag tror inte att de kommer att ändra sitt spel. Jag har kontrakt och jag älskar Dalkurd... men vi ska ha ett snack om vad som händer, säger Törnros.

Det låter nästan på dig som att du tror att du inte blir kvar.

– Det är svårt för mig att säga. Jag har kontrakt och är glad. Samtidigt måste man veta lite... det känns inte som att jag skulle vilja vara på bänken i Dalkurd i Superettan nästa år, efter det här.

Dalkurds sportchef, Adil Kizil:

– Vi kommer att ha en sittning med honom och utvärdera året som har varit, på alla möjliga sätt. Kolla hans situation och hur han känner. Samtidigt måste han sitta med tränarna och få lite mer kring det sportsliga. Men det är vår spelare och vi utgår ifrån att han är hos oss nästa år, om inte något dyker upp.

Ser ni annorlunda på honom nu jämfört med när han lämnade?

– Vi har aldrig sett honom på något annorlunda sätt än när vi tog in honom. Det är en kille som har jättemycket potential och är i en bra ålder fortfarande. Så det är inga konstigheter, det är exakt likadant.

Han säger att han inte passar in i ert spel.

– Vi spelar på olika sätt jämfört med laget i Finland, så lite rätt har han i det. Det är nog så det är, att han kommer mer tillrätta när han får jobba med ett rakare spel. Men det innebär inte att han inte skulle kunna göra det bra här. Han har ett treårskontrakt och jag har inte räknat bort Erik.

LÄS ÄVEN: Dalkurdmittfältaren efter nya missräkningen: "Vi kommer att slåss till slutet"

I en intervju med gd.se berättar Törnros agent, Michael Kallbäck, att intresset för anfallaren är stort efter succén i Finland.

– Det finns intresse från en rad klubbar och sedan blir det ju upp till dessa och Dalkurd. Men vi tittar på alternativ. I Sverige, Norge, Danmark – ja faktiskt i andra länder i Europa också. Erik tog verkligen chansen nu, det var både kul och starkt gjort, säger Kallbäck.

Kizil:

– Intresse finns det nog, det är jag ganska säker på. Sedan får man ta det därifrån, beroende på vad han känner och vad vi känner.

Är ni öppna för att lyssna på bud?

– Det är vi på alla. Det finns ingen spelare som vi kommer stoppa från att lämna om det är skäligt betalt och det känns rätt för alla tre parter.

LÄS ÄVEN:

Törnros utsedd till månadens spelare i finska ligan

Törnros gör succé i Finland – sänkte topplag med två mål

Gjorde succé förra året – nu lånar Dalkurd ut Erik Törnros: "Lycka till"

Efter de tunga åren – Törnros äntligen "hemma"

Mer läsning

Annons