Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brännströms kritik mot Dalkurd – "Nu har vi faktiskt varit sämst"

/

För en månad sedan förde han upp Dalkurd i Superettan.
Nu riktar Andreas Brännström svidande kritik mot klubben – och tvekar om en förlängning.
– Vi kan inte bara sitta och säga att vi ska vinna och sedan inte göra något för att vinna, säger Brännström.

Annons

När Sporten pratade med Dalkurds sportchef, Adil Kizil, förra veckan menade han att en kontraktsförlängning med tränarduon Andreas Brännström och Poya Asbaghi var nära förestående.

Nu, några dagar senare, avslöjar dock Brännström att läget i själva verket är högst osäkert och att en förlängning inte alls är självklar i dagsläget.

– Ekonomiskt går det alltid att komma överens, det är inte problemet. Det kan man alltid lösa. Det handlar mer om man tillsammans med klubben kan hitta någon form av gemensam vision, som alla tror på. En tydlig plan för hur man ska jobba för att bli ett bra lag i Superettan, säger Brännström när Sporten når honom.

Han utvecklar:

– Det är jättelätt att säga att vi vill vinna Superettan, så det är ju tydligt. Men sedan kommer ett hur. Nu var det en månad sedan vi vann serien och vi har haft exakt noll möten angående det.

– Vi kan inte bara sitta och säga att vi ska vinna och sedan inte göra något för att vinna. Vi provade förra året att ligga efter med allt och sedan snabbskrapa ihop en trupp i februari. Det kommer vi inte att komma undan med en gång till.

Utspelet som Brännström syftar till är det som klubbens ordförande, Ramazan Kizil, gjorde bara någon dag efter att platsen i Superettan hade säkrats.

– Vi kommer inte att ha den bästa ekonomin. Då handlar det om att göra det så bra som möjligt per satsad krona. Det bygger på att vi jobbar stenhårt nu. Gör vi inte det, då finns det heller inga möjligheter att vinna. Då ger vi oss inte möjligheten att göra det bra.

Var det dumt att gå ut och säga att ni ska vinna serien nästa säsong?

– Jag har inget emot att man säger det, det är lite charmen med Dalkurd, på något sätt. Men det ställer ju enorma krav sedan, att staka ut riktningen organisatoriskt, hur vi gör.

Vad efterlyser du just nu för att du ska skriva på?

– Det första är ju någon form av möte. Jag har aldrig varit med om det, i någon klubb, att man inte sätter sig ned och diskuterar nästa steg. Nuvarande trupp, eventuella nyförvärv, ungefärlig ekonomi och hur det kan se ut. Alla basic-saker.

Hur långt ifrån varandra är ni?

– Det är faktiskt märkligt. Det är november nu, men jag vet faktiskt inte, för jag har ingen aning om hur klubben tänker, rent sportsligt. Och så länge som jag inte har svar på det så har jag ingenting att jobba efter. Då är det inte aktuellt att heller jobba.

Det låter frustrerande?

– Det var otroligt onödigt att köpa sig extra mycket tid genom att vinna serien tidigt och sedan kasta bort all tid. Har man inte mest pengar, då måste man vara bäst på andra sätt. Just nu har vi faktiskt varit sämst på andra sätt.

I intervjun med Ramazan Kizil antydde ordföranden att det, i och med avancemanget, kommer att komma in nytt kapital från externa parter.

– Det kanske det gör och visst, det kan alltid rädda upp saker. Men det är otroligt dumt att bara sätta sig och vänta på den dagen. Då är det otroligt mycket bättre att ha gjort ett jäkla bra jobb fram till dess, och få in pengar, säger Brännström.

Om klubbens vision är att vinna Superettan, vad är din?

– Om det är så, då måste vi ju titta på hur och sedan får jag bedöma om det ens är rimligt. Vi är ju lite orimliga i Dalkurd och det är lite härligt också. Men vi måste åtminstone kunna presentera någonting trovärdigt, sportsligt. Det kommer inte gå av sig självt.

– Sedan kan det vara så att man har helt olika visioner. Och det är okej. Men man behöver åtminstone komma fram till att det är så, eller inte är så.

Hur bra anser du att ni är just nu och vad behövs för att klara av Superettan?

– Viss kontinuitet tror jag är bra för oss, med tanke på hur många som byttes förra året. Sedan har vi en väldig mentalitet i truppen, som är värd mycket. Ibland går inte den att köpa för pengar. Vi har många jättebra saker. Sedan behöver vi så klart några nyförvärv, som alla andra klubbar.

Brännströms kontrakt med Dalkurd löper ut den sista november.

LÄS MER:

Sportchefen svarar på kritiken.

Mer läsning

Annons