Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superdator ersätter djurförsök

Antalet djurförsök är på väg att minskas och ersättas av en superdator med avancerade simuleringar.
Det glada beskedet l kommer i dag från en forskargrupp på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Det handlar om avancerad medicinsk forskning där superdatorer tar hand om allt mer av det arbete som idag sker på andra, mer kostsamma och ineffektiva sätt. Superdatorerna öppnar också nya möjligheter för diagnos och behandling.

- Superdatorer har tidigare nyttjats inom bil- och flygindustrin, och det är samma typ av modeller som nu används som bas i den medicinska forskningen, säger Johan Hoffman, professor i numerisk analys vid KTH.

Han förklarar att det just nu sker en stor internationell resurs- och fokusförflyttning vad gäller avancerade simuleringar på superdatorer till nya tillämpningar inom forskningsområden som biologi och medicin.

När det gäller det mänskliga hjärtat så handlar det om att få en bättre förståelse för hjärtats funktion, kunna simulera sjukdomsförlopp, och utvärdera olika behandlingsalternativ.

– Vi bygger just nu en modell av hjärtat tillsammans med läkare och utgår från genomförda mätningar av blodtryck och hjärtväggens deformation via ultraljud, fortsätter Johan Hoffman.

Han berättar att forskargruppen bland annat siktar in sig på klaffbyten och kan ha en prototyp till ett sådant simuleringssystem för utformning av mekaniska hjärtklaffar redo inom några år.

Men det är inte bara hjärtat som kan simuleras. Hela kroppen är föremål för utveckling av datormodeller som genom simulering på superdatorer kan ge ökad förståelse och användas för att förutspå vad som kommer att hända.

– Det stora argumentet att gå från djurförsök till datorsimuleringar är de etiska och moraliska frågeställningarna, Men djurförsök är också förenade med stora kostnader, medan beräkningskraft utvecklas och bli billigare hela tiden, slutar Johan Hoffman.