Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sune Björklöf

Sune Björklöf, Tibble, avled den 12 juli i en ålder av 77 år.

Han var född och uppväxt i Nyland i Finland och kom till Sverige som krigsbarn i början 1940 talet.

Efter att ha tagit folkskollärarexamen vid seminariet Linköping fortsatte han studierna vid universitet i Uppsala och det renderade i en fil kand i nordiska språk, latin och grekiska. Därefter återvände han till Linköpings universitet och blev filosofie doktor i industriell ekonomi och organisation.

Efter studierna var han sekreterare i ett antal statliga utredningar samt vid riksdagens utbildnings- och kulturutskott och när Huddinge sjukhus skulle byggas i slutet av 1960-talet blev Sune Björklöf planeringschef för projektet och sedermera sjukhusdirektör i sydvästra Storstockholm.

År 1972 lämnade han den offentliga förvaltningen för en vd-position vid Institutet för sjukhusplanering (IFS) i Stockholm. Han arbetade med projekt i Norden, Holland, Saudiarabien, Afrika och Irland.

När Stora Kopparberg 1976 inledde arbetet med sitt stora stålverksprojekt Baltic Steel, var han en av de personer som handplockades för att planera och organisera det hela.

1982 flyttade familjen Björklöf från Stockholm till Leksand och Tibble till hustrun Kerstis släktgård.

Efter flytten varvade Sune konsultuppdrag för SIDA, utvärdering av universitetsinstitutioner och mindre kulturutredningar med fårskötsel, lokal- och regional politiska uppdrag samt bokförfattande.

Sexton stycken böcker blev det allt som allt och precis som deras författare har de haft ett stort kunskapsomfång. De har handlat om Hemslöjdens historia, journalistik, Borggårds Bruk där han växte upp, Munthes Hildasholm, lokal företagarhistoria i Leksand, skogens konung älgen, björnen både som sagofigur och jägarbyte - för att bara nämna några ämnesområden.

Sune Björklöf var en engagerad människa som hade nära till både skratt och debatt. Hans politiska engagemang började i det socialdemokratiska partiet, men efter missnöje över hur partiet behandlade sjukvårdsfrågorna i Dalarna så valde han att fortsätta sitt politiska arbete i Folkpartiet.

Oavsett partitillhörighet så var kulturfrågorna de som låg honom närmast hjärtat och då speciellt hemslöjden. 1996 blev han ordförande i Leksands Hemslöjdsförening och året därpå blev han ordförande för Dalarnas Hemslöjdsförbund. Han hade genom åren också ett stort engagemang i styrelsen för Hemslöjdsrörelsens skola Sätergläntan i Insjön.

Sune Björklöf sörjes närmast av hustrun Kersti och barnen med familjer.