Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundbornssvindeln - på onsdag väntas åtal

 
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

Klockan 11 på onsdagen går åtalsfristen ut i fallet med mannen som misstänkts för vad som blivit känt som Sundbornssvindeln.

Det var i slutet av oktober som Carl Larsson-gården upptäckte att de kunde ha utsatts för ekonomisk brottslighet.

Under dagarna som följde växte härvan som skulle komma att bli känd som "svindeln i Sundborn", då flera föreningar och företag polisanmälde oegentligheter.

Den misstänkte är en tidigare ostraffad man från Falun, och åtal väntas komma senast klockan 11.00.

– Han sitter häktad för trolöshet mot huvudman, grovt brott, i fyra fall, summerar mannens advokat Per Råström.

Svindeln i Sundborn - detta har hänt

Den 23 oktober gick Carl Larsson-gården ut med ett pressmeddelande att de kunde ha utsatts för ekonomisk brottslighet. Oegentligheterna uppdagades i samband med ett styrelsemöte då man gick igenom årets ekonomi. Saken polisanmäldes.

En man anhölls på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Personen hade uppdrag för Carl Larsson-gården.

Den 25 oktober gjorde en idrottsföreningen i Dalarna en polisanmälan om misstänkt förskingring.

Den 26 oktober häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för tre fall av grov trolöshet mot huvudman och krävs på över sex miljoner kronor: 3,7 miljoner av Carl Larsson-gården, 469 000 av Sundborns Goif och drygt 2 miljoner från ett åkeri Dalarna.

Mannen var misstänkt för ytterligare två fall av trolöshet mot huvudman, det vill säga totalt fem bolag och förening kan ha utsatts för ekonomisk brottslighet.

Tingsrätten i Falun beslutade samma dag att beslagta mannens egendom. Så kallad kvarstad innebär att staten lägger beslag på en misstänkt persons egendom för att säkra skadestånd vid en eventuell dom. Den misstänkte förlorar därmed rätten att helt eller delvis själv förfoga över sin egendom.

Den 31 oktober fick Carl Larsson-gården ett banklån för att klara den dagliga driften av verksamheten. Stödet har varit stort även från privatpersoner, som totalt ska ha skänkt cirka 40 000 kronor för att hjälpa gården ur krisen.

Vid detta datum var mannen misstänks för sex fall av trolöshet mot huvudman, varav några grovt.

Den 9 november väntades åtal i den så kallade Sundbornssvindeln, vilket sköts upp. Åtalsfristen löper ut den 16 november klockan 11.00.

Pengar ska ha försvunnit från åtta bolag och föreningar som mannen haft uppdrag för och skadeståndsanspråket vara uppe i totalt 6,2 miljoner kronor. Bland de drabbade återfinns Carl Larsson-gården, Sundborns Goif, Sundborns vägförening samt ett åkeri i Dalarna.

Brottet rör trolöshet och grov trolöshet mot huvudman, alternativt förskingring beroende på mannens position i aktuell förening/bolag.

Den 10 november beslutade tingsrätten om ytterligare kvarstad på drygt 700 000 kronor.

Den 11 november försattes den misstänkte mannens tre egna bolag i konkurs. Mannen var styrelseledamot och firmatecknare i två handelsbolag och ett aktiebolag.

Den misstänkte är en tidigare ostraffad, medelålders man hemmahörande i Falun.

LÄS ALLT om Svindeln i Sundborn här