Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Succégänget tioårsjubilerar

Det hela började 2003 som ett försök i mindre skala. Nu är det dags för tioårsjubileum för succégänget bakom "Midvinterblot".
– Vi ville fira en jul man verkligen inte kan vänta sig i Tomtens Hus, förklarar Camilla Collett.

Gruppen hämtade inspiration till både handling, namn och utstyrsel från fornnordisk mytologi. Konceptet har utvecklats genom åren.

– Vi ville gå tillbaka till hur jularna var vid medeltiden. Vid Midvinterbloten offrade man till asagudarna för att få goda skördar.

När tidningen träffar Camilla Collett, Maria Nilsson, Katarina Sakrisson och Roger Zackrisson är de "civila" och fullt upptagna med att putsa detaljer inför premiären på Tomteland 16 november.

– Hela första akten är nyskriven. Nu tycker vi att vi har ett välarbetat manus i tre akter. Vi märkte att det var efterfrågan på en uppföljare 2004, och vi hittade formen 2005, och kunde så småningom ta emot en större publik. Nu gör vi 15 föreställningar och kan ta in 250 sittande matgäster åt gången.

Den fyrstämmiga sången är gruppens styrka. De påpekar att låtvalet ska ha stor igenkänningsfaktor.

– Vi blandar olika musikstilar, och tycker att det är viktigt med kontraster.

De har inte långt till sina scenroller, Camilla spelar Jorun Skaldemöj, Katarina är Hildur Stensdotter, Maria är Gullvej Menglöd och den ständigt trakasserade Nökve Galte framförs av Roger Zackrisson.

– Karaktärerna har utkristalliserats så att vi kan tracka Nökve så mycket det bara går. Mycket bygger på det, förklarar tjejerna.

Showen har fått både ris och ros. Publiken älskar den, speciellt Nökve med sitt älvdalsmål, från byn Klitten.

Gruppen har fått förfrågan från andra arrangörer om att framföra showen.

– Men vi har tackat nej. Vi blir Tomten trogen.